Mire utal a gyerekkori fejfájás?

kánikula meleg hőség időjárás napsütés napszemüveg
Vágólapra másolva!
Ha egy gyermek rendszeresen fejfájásra panaszkodik, célszerű a látását is ellenőriztetni szakemberrel. Bár a gyermekkori fejfájás hátterében legtöbbször egyéb okok húzódnak, a szemészeti szakrendelések által vizsgált páciensek 8-10 százaléka fejfájós gyerek.
Vágólapra másolva!

A fejfájás gyermekeknél gyakran előforduló probléma, de a hátterében szerencsére csak elvétve áll valamilyen komolyabb betegség. A mai gyermekek felfokozott – gyakran túlterhelt – életmódja, egyes élelmiszer-adalékok, például a nátrium-glutamát- vagy nitráttartalmú tartósítószerekben gazdag élelmiszerek fogyasztása, stressz vagy egy trauma is okozhat tenziós fejfájást vagy migrént.

A gyermekkori fejfájás kiváltó oka lehet emellett valamilyen szemészeti probléma vagy az arcüreg gyulladása is, és csak a legritkább esetben vezethető vissza valamilyen súlyos betegségre, például agydaganatra (utóbbit rendszerint egyéb neurológiai tünetek, szédülés, végtaggyengeség és koordinációs problémák is kísérik).

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vvvita

Amennyiben a vizsgálatok alapján a gyermekorvos nem tudja megállapítani a visszatérő fejfájás kiváltó okát, a gyermeket általában elküldik egy átfogó szemészeti ellenőrzésre. Ennek keretében megvizsgálják többek között a látásélességet, a szemmozgások koordinációját, a komplex látási funkciókat, a pupilla tágulását és a kétszemes együttlátást (binokuláris látást) is.

Miért okoznak fejfájást a látással összefüggő problémák?

Az enyhe vagy közepes távollátást (más néven túllátás vagy hiperópia) a szem automatikusan kiegyenlíti a szemlencse összehúzásával, ami folyamatos extra terhelést jelent olvasás közben. Az érintettek a szem „túlhajtását” persze nem veszik észre, ezért ha a gyermek fáradékony, gyakran fáj a feje, néha homályosan lát vagy éppen kettős látása van, akkor a szülőnek érdemes távollátásra gyanakodni, és szemészhez fordulni. A távollátás megfelelő szemüveggel korrigálható, és ez a legtöbb esetben a fejfájást is megszünteti. A megfelelő lencse kiválasztása azért nagyon fontos, mert az alulkorrigált túllátás gyermekeknél kancsalsághoz vezethet. A távollátás kezelésében sokat segíthet az otthoni szemtorna is, amellyel kapcsolatban konkrét tanácsokért szintén érdemes szakemberhez fordulni.

A szem akut fertőzései vagy gyulladásos betegségei is okozhatnak fejfájást. Ilyenkor a fejfájáson kívül jellemző tünetnek számít a szem vagy a szemhéj kivörösödése és a fényérzékenység. Az akut glaukómát (zöld hályogot) is gyakran kíséri fejfájás, de ez a betegség gyermekkorban csak elvétve fordul elő.

Rossz szemüvegtől ritkán fáj a fej

A közhiedelemmel ellentétben csak ritkán okoz fejfájást a nem megfelelő (vagy nem hordott) szemüveg vagy kontaktlencse. A nem megfelelő erősségű lencsék ugyanis többnyire csak homályos látást eredményeznek, amire a gyermekek gyakran úgy reagálnak, hogy egyszerűen nem hordják a szemüveget, vagy átnéznek felette.

Egy nemrég közzétett kutatásnak sem sikerült egyértelmű összefüggést kimutatni a gyermekkori fejfájás és a rosszul megválasztott szemüveg között: a vizsgálatban részt vevő 18 év alatti, rendszeres fejfájással küzdő fiatalok kórtörténetét és szemészeti eredményeit áttanulmányozva az derült ki, hogy nincs kapcsolat a fejfájás és a látási problémák fennállása között. A gyermekek háromnegyedénél a fejfájás idővel megszűnt, függetlenül attól, hogy kaptak-e megfelelő szemüveget, vagy sem. Ennek ellenére a szakemberek egyetértenek abban, hogy amennyiben a gyermeknek rendszeresen fáj a feje, el kell vinni szemészetre is, hiszen lehet, hogy éppen ahhoz a csoporthoz tartozik, akiknél a látással összefüggő probléma orvoslásával a visszatérő fejfájás is megszüntethető.