Hogyan terjed a tüsszentés a repülőgépek utasterében?

tüsszentés repülőgép
Vágólapra másolva!
Szimulációval vizsgálták a tüsszentés terjedését a repülőgépek utasterében. Ha tehetjük, okosan keressünk helyet, bár így is leginkább immunrendszerünkre kell hagyatkoznunk.
Vágólapra másolva!

Ahogy közeledik az orrfolyás és az influenzajárványok rendes évi szezonja, egyre többen tartanak attól, hogy a buszon munkába döcögve belekerülnek egy utastársuk tüsszentésének hatósugarába, aztán pedig jöhet a táppénz, vagy a virális stafétabot munkahelyi átadása. E félelmek egyáltalán nem alaptalanok, sőt, egy aerodinamikai szimulációkkal foglalkozó vállallat, az Ansys vizsgálatai szerint a vártnál is több okunk van aggódni.

A cég egy szimulációval azt vizsgálta, miként terjednek az orrot és a szájat elhagyó apró cseppecskék, amikor valaki tüsszent a repülőn ülve. A szomorú eredmény arra utal, hogy az apró, vírusokkal megrakott folyadékcseppek beterítik szinte az egész kabint, jóllehet a legnagyobb fertőzési kockázatnak az utas saját sora, illetve a közvetlenül mögötte ülők vannak kitéve. Ha ennyi nem volna elég, lassításban itt megnézheti, mit is értünk “cseppecskék” alatt.

A repülőgépek utasterének levegőjét rendszeresen cserélik, tehát a vírusok nem lebegnek az utasok feje felett 1-2 percnél tovább, azonban a cég vezetője, Robert Harwood szerint az ilyen szimulációk sokat segíthetnek a hatékonyabb légszűrő rendszerek tervezésében.