HIV-vírussal győzik le a leukémiát

köldökzsinórvér, leukémia, limfóma. Lipcsei köldökzsinórvér-bank dolgozója egy vérmintát tartalmazó zacskóval, Németország, 2013. július.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai orvoscsoport HIV-vírus bejuttatásával évek óta sikerrel kezeli a leukémia néhány igen agresszív formáját. A kutatások azzal kecsegtetnek, hogy a módszer alkalmazható lesz más ráktípusok, például a hasnyálmirigyrák gyógyítására is.
Vágólapra másolva!

Egy 30 éves amerikai férfinél két éve diagnosztizálták a rák egy rendkívül agresszív formáját (akut limfoblasztos leukémia). Most –egy forradalmi kezelésnek hála – szinte csodával határos módon visszafejlődött nála kór. A kezelés lényege, hogy infúzióban bejuttatják vérébe az AIDS betegséget okozó vírust.

A férfi egyike annak a 30 leukémiás betegnek, akik részt vettek a Penn Orvosi Egyetem nemrég folyó kísérleti kezelésében, melynek során a fehérvérsejtekbe a HIV vírus olyan ártalmatlan formáját juttatják, amelyeket a ráksejtek elpusztítására programoztak. A férfi jól reagált a kezelésre, és jelenleg – évek óta először – rákmentes.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Hendrik Smidt

A leukémia és a HIV közötti kapcsolatot először 2006-ban fedezték fel, amikor egy HIV-pozitív férfinél akut mieloid leukémiát diagnosztizáltak. Miután egy ritka genetikai mutációval rendelkező donortól kapott csontvelőt ültettek a testébe, a férfi rákja visszafejlődött, és a HIV-vírus eltűnt a szervezetéből. Ezzel ő lett az első ember, akit valaha teljesen kigyógyítottak a HIV-fertőzésből.

Az eset óta dr. Carl June és csoportja nagy erőfeszítéssel dolgozott a leukémia HIV alapú kezelésének kifejlesztésén. Az idén októberben, a The New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány szerint a kísérletben részt vevő betegek nagy részénél sikerült a rák visszafejlődését elérni.

HIV-vel módosított T-sejtek

A kezelés lényege, hogy a betegekből több milliárd T-sejtet vonnak ki, majd ezekbe laboratóriumban inaktivált HIV-vírust ültetnek. A „sorozatgyilkos” (serial killer) sejteket ezután visszajuttatják a szervezetbe, hogy harcoljanak a rákkal és elpusztítsák a rákos sejteket. A sejtek ezután egészen addig nyugalmi állapotban maradnak, amíg a rák ki nem újul.

Noha egyesek számára ijesztő lehet az a gondolat, hogy HIV-vírust juttatnak be, dr. June elmondta, hogy nem kell félni a kezeléshez használt, lecsupaszított vírusoktól.

„Ez életképtelen vírus, de megmarad benne a HIV egyik lényeges tulajdonsága, azaz képes új géneket bejuttatni a sejtekbe” – mondta dr. June.

A kezelésben részesített 30 leukémiás beteg (25 gyerek és 5 felnőtt) közül 23 még mindig él, és 19-nél visszahúzódott a betegség. Egy hétéves kislány, aki elsőként kapta meg a kezelést 2012-ben, már két éve rákmentes.

Az új kezelési módszer jóval kíméletesebb, mint az eddig alkalmazott agresszív kemoterápiás, illetve sugárkezelések. Ráadásul olyan esetekben is meghosszabbíthatja a túlélést, amelyekben a hagyományos gyógymódok csődöt mondtak.

Dr. June és csoportja most azt vizsgálja, alkalmazható-e a HIV-es kezelés a rák más formáinál. Elsőként a hasnyálmirigyrákos betegeknél fogják kipróbálni az új módszert.