Természetes gyógymódok torokfájás ellen

Támad a nátha ezt tedd ellene!, Dr. Life
Vágólapra másolva!
A megfázás egyik első tünete a kaparó vagy égető érzés a torokban, és sajnos a torokfájás gyakran az egyéb panaszok enyhülése után is makacsul fennáll. Megoldások a házi patikából.
Vágólapra másolva!

A megfázás gyakori tünete a torokfájás, amely a torok vagy a garat nyálkahártyájának gyulladása révén okoz nyelési fájdalmat, száraz, égő vagy kaparó érzést a torokban, rekedtséget és gyakori krákogást. A torokfájás a meghűlés egyik legmakacsabb tünete is egyben, amely sokszor még azután is fennáll, hogy a többi panasz már rég megszűnt.

A torokfájást enyhíthetjük az őszi-téli időszakban agyonreklámozott, vény nélkül kapható szerek valamelyikével, de választhatunk a régóta bevált, természetes gyógymódok közül is.

Méz Forrás: Thinkstock

Igyunk sok folyadékot, lehetőleg mézes zsályateát

Amikor elkezd kaparni a torkunk, a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük növelni a folyadékbevitelt. A legjobb, ha meleg - de nem forró - (gyógy)teát iszunk, amelybe egy kanál mézet és frissen facsart citromlevet is teszünk. (A méz baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, de arra ügyeljünk, hogy egyéves kor alatt nem szabad a babáknak mézet adni, mert botulizmust okozhat.).

Ha már unjuk a teát, ihatunk nem hideg vizet mézzel, citrommal, esetleg gyömbérrel és fahéjjal ízesítve, vagy ehetünk egy tányér jó húslevest. Bármennyire vonzónak tűnik, a kalapkúrát (forralt bort, pálinkás „öblögetést” stb.) inkább felejtsük el.

A gyógynövények közül válasszuk a kamillát, a borsmentát vagy a zsályát – utóbbi a makacs torokfájás egyik legjobb ellenszere. A zsályatea naponta kétszer fogyasztva rövid időn belül megszünteti az elmúlni nem akaró torokfájást. A tea elkészítéséhez áztassunk két teáskanálnyi zsályalevelet egy csésze forró vízbe 15 percen keresztül. Szűrjük le, majd lassan kortyolgassuk. A főzet gargalizálásra is kitűnő.

Gargalizáljunk sós vízzel, a bátrabbak mustármaggal, cayenne-i borssal

A legegyszerűbb megoldás torokfájás esetén a sós vizes gargalizálás. Tegyünk egy-két teáskanál sót egy pohár meleg vízbe, keverjük fel, és ezzel gargalizáljunk lefekvés előtt. A sós víz a torokba jutva csökkenti a gyulladást, segít helyreállítani a természetes pH-értéket, így a nyálkahártya irritációja csökken, és az égő érzés is tompul.

A sós víz helyett a merészebbek gargalizálhatnak cayenne-i bors vagy mustármag hozzáadásával készülő oldattal is. Előbbihez tegyünk egy nagy csipet cayenne-i borsot meleg vízbe, keverjük fel és azzal gargalizáljunk. Ez a módszer szinte mindig hatékony makacs torokfájás esetén.

Sokan esküsznek a mustármagra is: ehhez három deciliter forrásban lévő vízhez adjunk egy evőkanál porított mustármagot, egy fél citrom levét, egy evőkanál sót és ugyanennyi mézet. Fedjük le 15 percig, majd használjuk gargalizáláshoz.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Turbózzuk fel a mézet fűszerekkel

A méz gyógyír a fájó torokra: nemcsak teába tegyük, hanem rendszeres időközönként szopogassunk el egy kanállal. Hatását felturbózhatjuk egy kis citromlével vagy fűszerekkel is: egy teáskanál mézet keverjünk össze egy fél teáskanál frissen facsart citromlével és egy csipet fahéjjal, és szopogassuk el, vagy keverjük egy kis pohár meleg vízbe és úgy igyuk. Fahéj helyett tehetünk bele gyömbért vagy kurkumát is.

Végül megemlítjük a hagyományos délkelet-ázsiai „csodaszert” is, amelyet évszázadok óta használnak az ott élő emberek a torokfájás megszüntetésére. Az eredeti recept pálmacukrot ír, de ezt nyugodtan helyettesíthetjük mézzel vagy barna cukorral is. Egy kis lábasban keverjünk össze 1 evőkanál pálmacukrot (vagy amivel helyettesítjük), 1 teáskanál kurkumát, 2 csipet zúzott szemes borsot 2,5 deciliter vízzel. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük addig, míg a felére elpárolog. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, majd adjunk hozzá 1 dl kókusztejet. Óránként két evőkanálnyit fogyasszunk belőle.