Házi fogfehérítés eperrel

Woman eating a strawberry STRAWBERRY FOOD FRUIT HUMAN FACE EATING ADULT TWENTIES 27 TWENTY SEVEN FEMALE WOMAN 20S BITING HEAD AND SHOULDERS HEALTHY NORMAL PEOPLE PERSON SMILE SMILING STUDIO SHOT WHITE BACKGROUND INDOORS DAY FRONT VIEW DETAIL CLOSE UP ONE
MODEL RELEASED. Woman eating a strawberry.
Vágólapra másolva!
Míg korábban a citromlével kevert szódabikarbóna volt a házi fogfehérítés hívei körében a sláger, az elmúlt években az eperszósszal kevert szódabikarbóna számított a legnépszerűbb módszernek. Egy új kutatás szerint azonban ez utóbbinak is több a hátránya, mint az előnye.
Vágólapra másolva!

A házi, természetes fogfehérítés hívei körében sokáig az egyik legnépszerűbb megoldásnak számított a citromlével elkevert szódabikarbóna, amelyet puha fogfekével vittek fel a fogak felszínére, majd néhány percig a fogakon hagyták. Az eljárástól a fogak valóban fehérebbnek tűntek, azonban hamar ismertté vált az is, hogy a citromsav erőteljesen roncsolja a fogzománcot, így az eljárás nagybam növeli a fogszuvasodás kockázatát.

Az eper csak kívülről fehérít

A természetes megoldások kedvelői ezért néhány éve a citromot felcserélték az eperre, és szódabikarbónával kevert eperszószt visznek fel a fogakra. A hatás hasonló, azonban egy új kutatás szerint ennek az eljárásnak is nagy hátránya, hogy az eper ugyancsak magas citrom- és almasav tartalma miatt ez az eljárás is erodálja a fogzománcot.

A kép illusztráció Forrás: AFP

Hogy megértsék, hogy a szódabikarbónás eperszósz hogyan fejti ki fehérítő hatását, az amerikai Iowa Egyetem kutató 20 közelmúltban eltávolított emberi őrlőfogat kentek be a kencével öt percre, és az eljárást tíz napon keresztül, naponta háromszor megismételték - pont úgy ahogy, a legtöbb recept ajánlja.

A vizsgálat eredménye szerint a fogak a szósztól valóban fehérebbek lettek, ám csak a külső rétegük. A szódabikarbónás eperszósz ugyanis csak a felszíni lerakódásokat, plakkokat tünteti el, a mélyebb rétegekbe nem hatol be. Ez csak akkor történne meg, ha a kence tartalmazna hidrogén-peroxidot illetve karbamid-peroxidot is - tartós, belülről fakadó fehérséget ugyanis ezek nélkül nehéz elérni.

A fogorvosi fogfehérítés tartósabb

Egy 2011-es EU-s direktíva értelmében Magyarországon a nagy koncentrációjú hidrogén-peroxid használata fogfehérítési célra csak fogorvosok számára engedélyezett.

A fogorvosi fehérítés lényege, hogy a fogzománcon áthatoló hidrogén-peroxid kémiai reakciókat indít el, amelyek során az elszíneződést okozó foltok szénmolekuláinak kötései felbomlanak, és ahogy megváltozik a kémiai szerkezet, a színárnyalat is változik. A legtöbb vizsgálat eredménye szerint a hidrogén-peroxid még igen magas koncentrációban sem károsítja a fogzománc felszínét és szerkezetét, ismételt alkalmazás mellett sem. Akadnak azonban olyan kutatások, amelyek szerint a hidrogén peroxid gyengíti a fogzománcot is, ám nem jobban, mint a rendszeres citromlé-, gyümölcslé-, kólafogyasztás.

Nem mindegy azonban, hogy milyen elszíneződésről van szó: ismert például, hogy a sárgás elszíneződések esetén általában kedvezőbb eredmény érhető el, mint a barnás elszíneződések esetében. A szürkés elszíneződéseknél pedig előfordulhat, hogy egyáltalán nem hatékony a fogfehérítés.