Az anyám ma is részegnek tűnt

cukorbetegség részeg alszik
Young woman sleeping, leaning against car steering wheel.
Vágólapra másolva!
Idősek és cukorbetegek körében kifejezetten gyakori, de egészségeseknél is előfordul a vércukorszint hirtelen leesése. Sokan ilyenkor úgy viselkednek, mintha részegek lennének, pedig lehet, hogy egy korty alkoholt sem fogyasztottak. Hogyan segítsünk magunkon és "hipózó" embertársunkon?
Vágólapra másolva!

A cukorbetegek "hipónak" hívják azt a jellegzetes tünetekkel járó állapotot, amikor a vércukorszintjük hirtelen a kritikus érték alá esik. (Az állapot orvosi elnevezése hipoglikémia, amely pont az ellentéte a magas vércukorszinttel járó hiperglikémiának.)

Ismert, hogy a vér cukorszintje (glükózszintje) a nap során folyamatosan ingadozik. Ha órákig nem eszünk, lecsökken, evés után viszont megugrik, különösen, ha szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottunk. Ha vérünkben túl magas a glükózszint, hasnyálmirigyünk inzulin hormont termel, amely kivonja az extra glükózt.

Ha túl alacsony a glükózszintünk, a szervezet szintén a hormonokat hívja segítségül: a vércukor emelése végett adrenalint és glukagont termel. E hormontermelésnek a pozitív hatások mellett kellemetlen velejárói is vannak: ilyen például a remegés, az izzadás, az idegesség, a sápadtság, a hidegérzet, a szapora szívverés, az éhség, a korgó gyomor, a fejfájás vagy a száj és a nyelv körüli bizsergés.

Mivel a glükóz minden sejtünk energiaforrása, az idegsejtek pedig különösen érzékenyek a glükózhiányra, a hormonális tünetek mellett felléphetnek idegrendszeri tünetek is: ilyen többek között a szokatlan, összefüggéstelen beszéd, az agresszivitás, a depressziós sírás, a kedvetlenség vagy a figyelem- és memóriazavar. De súlyos esetben jelentkezhetnek beszédproblémák, ügyetlenné válhat a mozgás, a részegekre jellemző mozgásproblémák léphetnek fel, illetve görcsök, kettőslátás, homályos látás, és végül eszméletvesztés, kóma is kialakulhat. A hipoglikémia tünetei egyébként egyéniek, mindenkinél más tünetekek dominálnak.

Másnaposságra felejtsük el a kávét

A vércukorszint leesése egészséges emberrel éppúgy előfordulhat, mint cukorbeteggel, bár természetesen az előbbiek esetében kisebb kockázattal jár.

Egészséges ember leggyakrabban akkor él át hipoglikémiát, ha kihagy egy étkezést, vagy például ha néhány órás éhezés, esetleg egy rövid böjt után túl intenzíven kezd sportolni.

Klasszikus példa a másnaposság is. Kevesen tudják, hogy az alkohol csökkenti a glükózszintet. Ha másnaposan pedig kávéval kezdjük a napot, a a helyzet csak rosszabbodik. Ennek élettani oka, hogy az alkohol lebontása a máj feladata, ám ugyancsak a máj feladata a szervezet glükózzal való ellátása alacsony vércukorszint esetén. (A máj ugyanis raktározza a glükózt.) Addig azonban, amíg májunk az alkohol lebontásával foglalkozik, nincs lehetősége a glükózkibocsátásra.

Forrás: Thinkstock

A kávé ugyancsak megzavarja a máj működését, így a glükózkibocsátás még tovább késik. Ezért fordulhat elő, hogy ha valaki a másnaposság csúcsán megiszik egy jó erős feketét, pánikrohamhoz hasonló, ok nélküli sírással, hisztivel, agresszivitással járó hipoglikémiás rohama alakulhat ki. Azaz, ha előző este túl sokat ittunk, másnap a kávé helyett inkább paradicsomlével, vagy izotóniás itallal kezdjük a napot.

Sok cukorbeteg nem érzékeli, hogy esik a vércukorszintje

Súlyosabb a helyzet, ha egy cukorbetegnek esik le hirtelen a vércukorszintje. A hipoglikémia egyes és kettes típusú cukorbetegeknél is előfordulhat. Van, aki nagyon jól érzékeli szervezete jelzéseit (a rá egyénileg jellemző tüneteket), pontosan érzi, hogy lecsökkent a vércukorszintje, és ahhoz, hogy ne zuhanjon a kritikus érték alá, azonnal cselekednie kell. (Mivel a folyamat nagyon gyors, cselekvés hiányában elképzelhető, hogy a beteg néhány perc múlva maga már nem lesz képes cukorszintjét gyorsan megemelni egy pohár gyümölcslé, vagy egy szelet csoki elfogyasztásával, és mindenképpen külső segítségre szorul.)

Vannak azonban, akik nem érzékenyek a szervezetük jelzéseire: egy egyes típusú cukorbetegek körében készült felmérés szerint 25-40 százalékuk nem érzékeny rá, amikor a vércukorszintje esik. Az ő esetükben különösen fontos a rendszeres étkezés, illetve a diéta szigorú betartása, valamint természetesen fokozott teher hárul a környezetre is, hogy a tüneteket időben észlelje.

Hipoglikémiás epizódok egyébként éjszaka is történhetnek. Ennek legfőbb tünetei a rémálmok, a felébredéskor csuromvizes lepedő vagy pizsama, illetve erre utalhat az is, ha reggel fáradtnak, ingerültnek, zavarodottnak érezzük cukorbeteg ismerősünket.

Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Egyre furcsább az anyám

Miközben az orvosok a magas vércukorszintet minden erővel próbálják csökkenteni, az alacsony vércukorszint eddig kevésbé volt előtérben. Pedig a statisztikák szerint a több krónikus betegségre többféle gyógyszert szedő idősek körében egyre gyakoribb.

Ennek tipikus jele, hogy az egyébként tiszta elméjűnek tűnő idős ember egyre gyakrabban beszél félre, zavart, célvesztett. Mielőtt ezt bárki is a demencia jeleként értékeli, érdemes tisztázni, hogy esetleg a gyógyszerkölcsönhatások miatt nem megfelelő a cukorbetegségre szedett gyógyszerének dózisa, és esetleg a túl magas dózis okozza a hipoglikémiát.

Mit tegyünk hipoglikémia esetén?

Aki cukorbeteg, vagy egészséges, de tudja magáról, hogy vércukorszintje könnyen leesik, készüljön rá, hordjon magánál egy szelet csokit, vagy egy kisdobozos üdítőt.

Ha a cikk elején ismertetett tüneteket észleljük, és van rá mód, természetesen mérjük meg az illető vércukorszintjét, de ha erre nincs lehetőség, itassunk meg vele minél előbb másfél-két deciliter gyümölcslét, szénsavas üditőt, esetleg adjunk neki szőlőcukrot vagy egy kockacukrot. Ha az illető kicsit jobban van, etessünk vele lassabban felszívódó szénhidráttartalmú ételt is, például háztartási kekszet, zsemlét, ropit.

Ha az illető nincs eszméleténél, természetesen hívjuk minél előbb a mentőt. Ha van a cukorbetegnél glukagon injekció (narancssárga dobozban), a mentő kiérkezéséig, beadhatjuk az illető combjába. Figyeljünk rá, hogy véletlenül se inzulint adjunk be a betegnek, hiszen az tovább csökkenti a vércukorszintet.

Előzzük meg a hipoglikémiát!

A hipoglikémia elkerülhető, ha megfelelő ételt megfelelő időben fogyasztunk. Ez egyrészt azt jelenti, hogy fogyasszunk lassabban felszívódó összetett szénhidrátokat (zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst). Ezek biztosítják azt, hogy vércukorszintünk ne egy hullámvasúthoz hasonlítson a nap folyamán, hanem viszonylag stabil maradjon. Ha gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, próbáljunk legalább rostokban gazdag ételeket enni mellé (például zöldségeket), ami lassítja a glükózszint hirtelen megugrását, majd gyors leesését.

Fontos az is, hogy ne éheztessük magunkat, ne hagyjunk ki étkezést, - a reggelit se! -, valamint hogy intenzív mozgás, edzés előtt 60-90 perccel fogyasszunk valami könnyű snacket.

A hipoglikémia tüneteiről, illetve hogy mi a teendő, ha a környezetünkben valakinek leesik a vércukra, bővebben ezen az oldalon olvashat.