Öt gyógynövény köhögésre és torokgyulladásra

Dr. Life, Hogyan csillapítsd hatékonyan a lázat, megfázás esetén? láz, betegség
Vágólapra másolva!
Fogyaszthatjuk őket tea, szirup, pasztilla, cukorka formájában, illetve gargalizálhatunk is velük. Milyen dózisban használjuk, és hogyan készítsünk házi szirupot?
Vágólapra másolva!

Kakukkfű

A kakukkfű váladékoldó, baktériumölő, fertőtlenítő és görcsoldó hatású is, így görcsös köhögéseknél is segít.

A legjobb, ha már a köhögés kezdetén, a toroknyálkahártya nedvesen tartása végett kakukkfüves cukorkát, pasztillát szopogatunk.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Ha teát készítünk belőle 2 teáskanál kakukkfűt öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni egy negyedórát (ha gyereknek készítjük elég 7-8 percig állni hagyni), majd szűrjük le. Édesíthetjük mézzel, és a nap során egyenletesen elosztva fogyasszuk el. Ha kisgyereknek készítjük, egy nap 3-5 alkalommal egy evőkanálnyit adjunk neki. (Két év alatti kisgyereknek azonban ne adjuk.)

A teával gargalizálhatunk is: fertőtleníti a szájüreget, nyugtatja a gyulladt torkot.

A kakukkfűvet használhatjuk illóolaj formájában is a szoba levegőjének felfrissítésére, fertőtlenítésére. Ha nincs otthon illóolaj, két evőkanál kakukkfüvet öntsünk le egy kis lábos forrásban lévő vízzel, majd helyezzük a lábost biztonságos helyre a lakásban, és hagyjuk, hogy a teagőz átjárja a helyiséget, amelyben tartózkodunk, vagy a gyerek játszik éppen.

Zsálya

A zsályatea ugyancsak váladékoldó, valamint csillapítja a torok- és a mandulák gyulladását is.

Teakészítéshez egy teáskanál zsályafüvet öntsünk le egy pohár forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Naponta 2-3 pohárral fogyasszunk belőle. Kesernyés íze miatt a gyerekek valószínűleg nem lesznek rá nyitottak.

A testmeleg vagy hideg teával ajánlott gargalizálni is, akár kétóránként is megismételhetjük.

Lándzsás útifű

A penicillin felfedezése előtt a bakteriális eredetű tüdőbetegségek legfőbb ellenszere a lándzsás útifű volt. Nyálkaoldó és köhögéscsillapító hatású is. Forrázunk le 2-3 deciliter vízzel 2 teáskanál lándzsás útifüvet, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 pohárnyit fogyasszunk belőle. Ezt a teát is használhatjuk toroköblítésre, gargalizálásra is.

A gyerekek főleg a szirup változatát kedvelik, amelyet házilag is elkészíthetünk. Készítsünk teát 3 dl vízből és egy marák lándzsás útifűből. A már elkészített teát forraljuk fel újra, és sűrítsük be 150-200 gramm mézzel. Naponta 1-2 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmó szintén csillapítja a köhögést és csökkenti a gyulladást, valamint száraz köhögéseknél is segít. Gyerekeknek elsősorban pasztilla vagy szirup formában ajánlott, de szárított formában is megvásárolható.

Teakészítésnél 1-2 teáskanálnyi szárított zuzmót öntsünk le 3 dl hideg vízzel, majd lassan forraljuk fel, és szűrjük le. Naponta 2-3 pohárral fogyasszunk belőle, légúti hurutoknál ízesítsük mézzel. Gargalizálhatunk, öblögethetünk is vele.

Borostyán

Makacs, görcsös köhögés, krónikus hörghurut esetén segíthet a borostyán, amely nemcsak antibakteriális, köhögés- és gyulladáscsillapító, köptető és nyákoldó hatású, még enyhe görcsoldó is.

Szirup, kivonat formájában is kapható, de leveléből teát is készíthetünk. Fél-egy teáskanál szárított borostyánlevelet öntsünk le három deciliter forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni tíz percig. Naponta 3 csészényit fogyasszunk belőle.