Erre figyeljen a várandós kismama, ha utaznia kell

Vágólapra másolva!
Normális lefolyású terhességnél általában nem jelent különösebb veszélyt, ha a várandós kismama a megszokottnál hosszabb utazásra vállalkozik. A kockázatok minimalizálásának érdekében persze nem árt az óvatosság: adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki a terhesség idejére tervez utazást.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint világszerte egyre több várandós kismama vállalkozik a terhesség ideje alatt hosszabb-rövidebb utazásra - legyen az nyaralás, családlátogatás vagy üzleti út. A jelenség hátterében valószínűleg szemléletváltás állhat: egyre több nő természetes élethelyzetként éli meg a gyermekvárás időszakát, és nem gondolja úgy, hogy a „másállapot” miatt teljesen fel kellene adnia korábbi életformáját.

Hosszabb útra inkább a második trimeszterben induljunk

Probléma- és szövődménymentes terhesség esetén többnyire elmondható, hogy pár órás utazás nem árthat sem a magzatnak, sem a mamának. Az első három hónapban azért nem szokták javasolni a hosszabb repülőutakat, mert a magasban több sugárzás éri a kismama szervezetét, a magzat létfontosságú szervei pedig még nem fejlődtek ki. Ezen kívül a hosszabb utakon - főleg repülőn vagy buszon - az egy helyben ülés, a tétlenség keringési zavarokat okozhat, ráadásul a fokozott izzadás, a gyakori pisilés vagy a rosszullétek miatt könnyebben dehidratálódik a kismama szervezete.

A terhesség során a hormonháztartás változása miatt eleve megnő a trombózis kialakulásának kockázata, ezért utazáskor a kismamának célszerű óránként felállni a helyéről, és föl-le sétálni a folyosón. Aki autóval utazik, óránként álljon meg pár percre, és sétáljon a parkolóban, hogy biztosítsa a megfelelő vérkeringést.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékpótlásról sem – utazáskor vigyünk magunkkal szénsavmentes ásványvizet, és 5-10 percenként kortyoljunk belőle.

Az utolsó harmadban a kismamák lába gyakran bedagad, ezért utazás során viseljenek kényelmes cipőt és esetleg gumiharisnyát is. A repülőgépen történő rövidebb utazásokat általában a 36-37. hétig engedélyezik, de van olyan légitársaság, amelyik ennél korábbi időpontban húzza meg a határt. Indulás előtt derítsük ki, hogy mi az általunk választott társaságnál az erre vonatkozó előírás, és szükség esetén szerezzünk be friss orvosi igazolást. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy hosszabb, 5-6 órát meghaladó időtartamú útra a 32. hét után már inkább ne induljon a kismama.

Menjünk biztosra

Aki szeretne biztosra menni, az utazás előtt mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, és kérjen tőle egy igazolást, amely tartalmazza a terhességgel kapcsolatos legfontosabb információkat, a szülés várható időpontját és lehetőleg az orvos beleegyező nyilatkozatát, hogy utazhat a kismama. Az igazolást célszerű lefordítani a célországban beszélt nyelvre (vagy angolra), hogy probléma esetén a kismamát ellátó orvos minél alaposabb ismeretekkel rendelkezzen.

A kézipoggyászba érdemes olyan hasmenés és hányás elleni gyógyszereket is csomagolni, amelyeket terhes kismamák is szedhetnek: a kiszáradás gyakran sokkal nagyobb problémát okoz, mint a hasmenést kiváltó fertőzés.

Ha pedig az utazás az influenzaszezonra esik, egyeztessünk orvossal az influenza elleni védőoltás beadatásáról is: a közlekedési eszközökön összezárt emberektől könnyű összeszedni valamilyen vírusfertőzést.