Ne jutalmazza a gyereket édességgel

Nyalóka gyerek cukor édesség fogászat
Boy eating lollipop
Vágólapra másolva!
Hogy mennyire lesznek a gyerek fogai épek élete során, nagyban függ azoktól a szokásoktól, amelyeket a szülő kisgyerekkorban alakít ki.
Vágólapra másolva!

A jó "fogszokások" segítenek a gyereknek a fogszuvasodás és egyéb fog- és szájüregi betegségek elkerülésében. Hogy a táplálkozási szokásokon érdemes lenne változtatni, jelezheti például, ha a kisgyereknek van szuvas foga. Ha ugyanis a rossz szokások továbbra is fennállnak, a maradandó fogak is hamar szuvassá válhatnak.

Mennyi édességet kapjon a gyerek?

A fogak épsége szempontjából természetesen a kulcskérdés, hogy mennyi édességet eszik a gyerek. Ha a csokoládé teljes elhagyása nem is megy, legalább törekedjünk rá, hogy ne gyakran kapjon, és amikor kap, ne nagy mennyiségben - azaz ügyeljünk rá, hogy a gyerek fogai a nap során minél kevesebb alkalommal, és minél rövidebb ideig találkozzanak cukorral. Ebből a szempontból a legkárosabb édesség a nyalóka.

Nyalókázó fiú Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

Figyeljünk rá, hogy este az ágyban ne egyen édességet a gyermek, éjszaka ugyanis a fogakat tisztító nyál termelése csökken. Ügyeljünk arra is, hogy az apró hétköznapi helyzetekben ne édességgel jutalmazzuk a gyereket, és próbáljuk erre szoktatni a nagyszülőket, ismerősöket is. Bár egy-egy színes ceruza, zsírkréta, hajgumi drágább, de tartósabb ajándék.

Étkezések között a legjobb rágcsálnivalók a gyümölcsök és a nyers zöldségek. Adjunk például mandarint, almát, banánt, répát vagy uborkát a gyereknek. A szárított gyümölccsel viszont bánjunk óvatosan: egyrészt tömény cukor, másrészt könnyen beleragad a fogak közé, elősegítve ezzel a fogszuvasodást. A jó rágás egyébként elengedhetetlen az álcsont fejlődéséhez is, ezért is fontos, hogy a gyermek már pici korban rágjon minél több répát, almát, karalábét.

Ne töltsünk a cumisüvegbe gyümölcslét!

Ha a gyermek szomjas, a legjobb szomjoltó a víz vagy a tej (12 hónapos kor felett), a szénsavas üdítőket kisgyerekkorban próbáljuk kerülni. Egyrészt nagyon magas a cukortartalmuk, másrészt a bennük lévő savak roncsolják a fog felszínét.

Még a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslék is sok cukrot és savat tartalmaznak, így azokból is fontos a mértékletes: a fogorvosok ajánlása szerint naponta egyszer, max. 1,5 deciliter gyümölcslét adjunk a gyereknek, lehetőleg valamelyik étkezés során.

A cumiból adagolt édes üdítők, cukrozott tea azért is veszélyes, mert ilyenkor a gyerek fogai folyamatosan, hosszú időn át ki vannak téve a cukor romboló hatásának. Ha már gyümölcslét adunk, adjuk inkább pohárból. Nem ajánlott az éjszakai teáztatás sem, ilyenkor a félig álomban lévő gyerek fogai szintén hosszú ideig fürdenek a cukorban, ráadásul éjszaka a nyáltermelés is alacsonyabb.

Az első babafogak kibújásától kezdődhet a fogmosás

Amint az első babafogak kibújnak, jöhet a fogmosás is. Végezhetjük baba fogkefével és egy pötty fluoridos fogkrémmel, illetve kenhetjük a fogkrémet az ujjunkra, vagy egy tiszta nedves ruhára is.

Felesleges kezdetben a fogmosás alaposságán aggódni, a lényeg, hogy a csecsemő hozzászokjon a napi kétszeri fogmosáshoz, mint a napi rutin részéhez. Az egyik fogmosást mindig lefekvés előttre időzítsük, a másikat pedig amikor összejön a nap során. Abban, hogy a fogmosás rutinná váljon, a szülők természetesen sokat segíthetnek a saját példájukon keresztül.

Egy csecsemő fogát legkönnyebb úgy mosni, ha az ölünkbe ültetjük, és a fejét a mellkasunkon nyugtatjuk. Kisgyerek esetében álljunk mögé, és döntsük a fejét kicsit felfelé.

Ahogy az első tejfogak kezdenek előtörni, érdemes ellátogatni a gyermekfogászatra is, és a látogatást félévente megismételni. Az első látogatások többnyire csak a megelőzésről szólnak, de jó, ha a gyerek szokja a környezetet, megbarátkozik a fogorvossal, a rendelő légkörével, illetve minél korábban ismerkedni kezd a szájhigiéniával.

Ma már a fogszabályozás nem kamaszkorban kezdődik

A fogváltás időszakában érdemes szakemberhez fordulni akkor is, ha kiesik egy tejfog, és egy hónapon belül nem nő új a helyébe. Előfordulhat az is, hogy a maradandó fog rossz helyen kezd nőni, és el kell távolítani egy tejfogat, amihez néha érzéstelenítőre is szükség lehet.

Míg korábban a fogszabályozás döntően kamaszkorban kezdődött, ma már 7 éves gyerekek kaphatnak modern, műanyag alapú fogszabályzókat. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál egyszerűbb és tartósabb.