Megdőlt az almaevés Guinness-rekordja

almaevés Guinness-rekord
Budapest, 2014. december 5. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára fiatalok között az Alma. Minden nap! elnevezésű Guinness-rekordkísérleten Budapesten, a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja előtt 2014. december 5-én. A résztvevők megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját, több mint ezren ettek egyszerre almát az eddigi rekord 840 ember együttes almaevése volt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját, több mint ezren ettek egyszerre almát pénteken Budapesten a Semmelweis Egyetemen – a rekordkísérletet az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közösen szervezte, a szükséges almát a Földművelésügyi Minisztérium biztosította. Az Origo is követte az eseményeket a helyszínen - videós beszámolónk alább.
Vágólapra másolva!

Az eddigi rekord 840 ember együttes almaevése volt. A mostani eseményen elsősorban a két egyetem hallgatói és munkatársai vettek részt. A rekordkísérlet előtt Nagy István, az Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: míg régebben 30 kilogramm volt az éves almafogyasztás fejenként, ma már csak 15 kilogramm, pedig a magyar alma kiváló minőségben és nagy mennyiségben áll rendelkezésre.

Az államtitkár szerint napi egy alma fogyasztása az egészség megőrzése felé tett lépés mellett nagy szolgálatot jelent a magyar mezőgazdaságnak, mivel sok ember munkája fekszik a gyümölcs megtermelésében.

Rendszeres mozgás, sok gyümölcs, kevés chips, semmi cigi

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a mai rekordkísérlet az egy hete indult kampány csúcseseménye, amelynek témája az egészséges táplálkozás, a zöldség és gyümölcsfogyasztás ösztönzése. Megjegyezte azt is, hogy a magyar gyümölcstermelés 60 százalékát adja az alma.

Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány szeretné beépíteni a népegészségügyi tervek közé a prevenciót, hogy a betegségeket elsősorban megelőzzék, ne csak gyógyítsák. Ide illik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, a chipsadó, a mozgás éjszakája, vagy a mostani, gyümölcsfogyasztásra ösztönző kampány – tette hozzá.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az egyetem letéteményese az egészséges életmód hírdetésének, minden, ami az egészség megőrzését, a prevenciót szolgálja, nagyon fontos számukra.