Hová tűnik fogyáskor a zsír?

fogyás súlyvesztés
Vágólapra másolva!
A legkülönbözőbb fogyókúrás módszerek elterjedtsége ellenére a legtöbb egészségügyi szakember nem tud jó választ adni arra, hová tűnik az a zsír, amelytől a súlyvesztéskor megszabadulnak az emberek. Sok szakember is úgy gondolja, hogy a hiányzó tömeg energiává vagy hővé alakul. A helyes válasz egy új kutatás szerint azonban az, hogy a leadott tömeg zöme szén-dioxid alakjában távozik kilégzéskor a levegőbe.
Vágólapra másolva!

Az orvosok, dietetikusok és személyi edzők nagy része meg van győződve arról, hogy a fogyáskor eltűnő zsír hővé vagy energiává alakul. Ez a súlyvesztés anyagcsere-folyamatának hiányos ismeretéből vagy félreértéséből fakad.

„A helyes válasz az, hogy a leadott tömeg túlnyomó része széndioxid formájában távozik kilégzéskor a levegőbe” – mondta Ruben Meerman a tanulmány vezető szerzője.

A kép illusztráció Forrás: PhotoAlto/Alix Minde

A British Medical Journal legújabb számában publikált tanulmány szerzői kimutatták, hogy 10 kilogramm zsír leadásához 29 kilogramm oxigént kell belélegezni, és ez az anyagcsere-folyamat 28 kilogramm szén-dioxidot és 11 kilogramm vizet termel.

Meerman saját fogyókúrája után kezdett azon gondolkodni, hova tűnhetett róla a leadott zsír. Beiratkozott egy gyorstalpaló biokémia tanfolyamra, és ott fogalmazódott meg az újszerű gondolat. Ezután találkozott Andrew Brown professzorral, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársával, akivel közösen kezdtek foglalkozni a témával.

Új megközelítésmód

„Ruben új megközelítése a súlyleadás biokémiájához abban állt, hogy atomról atomra nyomon követte a fogyáskor lebomló zsírmolekulák sorsát, és tudomásom szerint ez teljesen újdonságnak számít ezen a területen” – mondta Brown professzor.

A felmérések során a 150 megkérdezett orvos, dietetikus és személyi edző több mint 50 százaléka azt gondolta, hogy a zsír energiává vagy hővé alakul. Néhányan azt hitték, hogy a zsírból képződő anyagcseretermékek a széklettel ürülnek ki vagy izommá alakulnak. Meglepődtek, amikor megtudták, hogy a zsír zöme szén-dioxid és víz formájában távozik a szervezetből.

Felmerül a kérdés, hogy akkor a súlyvesztéshez elég csak szaporábban lélegeznünk. Sajnos azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Az anyagcsererátához szükségesnél szaporább légzés hiperventilációhoz, az pedig szédüléshez, remegéshez és ájuláshoz vezet.