Vágólapra másolva!
Laktózérzékenynek lenni akkor igazán bosszantó - és ez talán enyhe kifejezés is - ha az ember szereti a tejet. Ha imádja a tejbegrízt, a pudingot, a joghurtokat, a mákos gubát, a kalácsot, a palacsintát, a bundás kenyeret, akkor bizony azt érezheti, hogy ő most meg van fosztva valamitől. Pedig nincs!
Vágólapra másolva!

Ha az orvos diagnosztizálta a tejcukor-érzékenységet (mert erre igenis szükség van!), és túl vagyunk az előírt, pár hetes laktózmentes diétán, a tüneteink pedig elmúltak, akkor lassan, kis adagokban fokozatosan visszacsempészhetjük az étrendünkbe a tejcukortartalmú ételeket. Kíséretezzünk, írjuk fel, aznap mit ettünk, és ha előjönnek a tünetek, akkor tudjuk: eddig, és ne tovább! Ha ez a mennyiség alatta marad az egészségesnek tartott napi fél liter tejnek vagy abból készített tejterméknek, akkor viszont félő, hogy nem jut hozzá a szervezetünk a számára szükséges kalciumhoz. Ez pedig komoly egészségi problémákat okoz majd nekünk: súlyos kalcium és D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt.

Mennyi sajtot együnk tejivás helyett?

Az OÉTI (Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet) 2013-ban kiadott, a 2009-es OTÁP vizsgálat eredményeinek összesítése szerint a felnőtt magyar lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása nem felel meg az ajánlásnak, nem fogyasztunk elég (napi fél liter tejnek megfelelő mennyiségű) tejet, tejterméket. A felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság csupán napi 259 g tejet, illetve tejterméket fogyasztott naponta 2009-ben.

Az OÉTI táblázata szerint a napi ajánlott fél liter tejjel egyenértékű az 500–657 ml savanyított tejkészítmény (pl. tejföl, joghurt, kefir), 70–150 g sajt, 150–1000 g túró, túrókészítmény (itt elég nagy a szórás, a túró típusától függően).

Forrás: Flickr/Scott Sherrill-Mix

A tejben van a legtöbb laktóz, de van bőven a tejfölben, vajban, tejszínben, ezeket mindenképpen kerülni kell legalábbis kezdetben, amíg rá nem jövünk, ki nem tapasztaljuk az egyéni tűrőképességünk határát.

"Van, aki akár tejből is tud inni valamennyit, mások egy kevés túrótól is rosszul vannak" - mondja Antal Emese dietetikus.

Figyelni kell arra is, hogy sok ételünk készül tejjel, tejföllel, tejszínnel, vajjal. Ha nem vagyunk jártasak a konyhaművészetben, és a név alapján vagy ránézésre nem tudjuk eldönteni, hogy az adott finomság tartalmaz-e tejterméket valamilyen formában, akkor kérdezzük meg bátran!

Ha mi magunk főzünk, akkor a vaj jól helyettesíthető a főzés során növényi margarinnal, olajjal, a székelykáposztát is meg lehet enni tejföl nélkül, a főzelékek pedig tejfölös habarás helyett másféle sűrítési és ízesítési módszerrel, például saját anyagukkal pürésítve is elkészülhetnek.

Gondot kell fordítani arra is, hogy sokféle élelmiszer tartalmaz rejtett laktózt. Például a nevéből is tudható, hogy a tejes kifli tartalmaz tejet, a tejszeletben és a tejcsokiban is logikus a jelenléte, ám vannak olyan húskészítmények vagy levesporok, amelyekben szintén van tejcukor, pedig ez eszünkbe sem jutna.

"A fagylaltok nagy többségében (kivéve a sorbetet) van tej, a péksütemények nagy részében szintén van tejtermék, ha pedig pizzát eszünk, akkor is nagy valószínűséggel ettünk sajtot, ami tartalmazhat laktózt is" - mondja Antal Emese dietetikus.

Ha lehet, vásároljunk például vizes zsömlét (ez a legáltalánosabban elérhető zsömle), a levespor helyett készítsünk friss alapanyagokból levest, a húskonzervek vagy bolti kenőmájas helyett pedig készítsünk friss húsból, májból húskrémet, májkrémet. Tény, hogy valamennyivel több időt vesz igénybe, ha friss alapanyagokból magunk készítjük az ételünket, de megváltoztatja a szemléletünket, az egészségtudatosságunkat is, ha elmondhatjuk, hogy pontosan tudjuk, miből készült az ételünk, hisz mi magunk főztük.

Forrás: AFP/Olga Maltseva

Lehet máshogy is? Persze!

Antal Emese dietetikus szerint most már olyan sokféle laktózmentes termék található a boltokban, hogy az is hódolhat a tej és tejtermékek fogyasztásának, akit meggyötör a "sima" tej. Nem csupán tejből, de joghurtból, tejszínből is találunk nekünk valót. Főzés során ugyanúgy használható a laktózmentes termék, mint a "sima" tejtermék, miközben jó tudnunk, hogy nem laktózmentes a kecske- és a juhtej.

"A tejhez képest azért bírják jobban a tejcukorérzékenyek a joghurt vagy kefir fogyasztását, mert a gyártás során a tejet "beoltják" megfelelő baktériumkultúrákkal, ezek a baktériumok savanyítják meg a terméket, és ehhez a munkájukhoz a tejcukrot használják fel, így gyakorlatilag elbontják helyettünk a laktózt" - válaszol a kérdésünkre Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. "Ugyanez a helyzet a sajtokkal, és minél tovább érnek, annál kevesebb tejcukor marad bennük, néha szinte el is tűnik. A kefirben mindemellett kefirgomba is 'dolgozik', ez az oka annak, hogy ezekből elég sokat tolerálhat a laktózérzékeny. Ha konkrétan nézzük a számokat, akkor a tejben van a legtöbb tejcukor (1 dl tej 5 gramm laktózt tartalmaz), a tejtermékekben már kevesebb: 100 gramm túróban 3 g laktóz, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb. A kefir zárja a sort. A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) még van minimális mennyiségű laktóz, ám az érleltekben (füstölt sajt, trappista, ementáli, camembert, penészesek, lágy sajt) már semmi. Így ezek fogyasztása mindenképp ajánlott.

Ám ha valaki tudja magáról, hogy nem erőssége a szabályok betartása, a diéta, ha képtelen ellenállni a kísértésnek, annak más utat kell járnia.

A laktózintoleránsoknál mindig legyen laktáz enzimet pótló készítmény. Válasszunk tablettás kiszerelésű terméket és egy-két szem legyen a pénztárcánkban. Így akkor sem rontja el a napunk egy szelet torta vagy egy raguleves, ha ezt kívántuk meg vagy ezzel kínáltak meg mondjuk vendégségben.

Kötelezően feltüntetendő

"Az allergénjelölési jogszabály szerint egyébként a tejcukor is kötelezően feltüntetendő a termékeken, ráadásul egy 2014-es jogszabály szerint már a készételeknél és a vendéglátó helyeken is kötelező feltüntetni a tejcukrot, ha azt tartalmazza az étel" - ad tájékoztatást Dr. Pálfi Erzsébet. Nincs külön piktogramja a laktóznak, a szöveges tájékoztatót kell elolvasni, abban - ha a gyártó betartja a szabályokat - megtaláljuk az információt.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a laktózérzékenyek rosszul teszik, ha teljesen lemondanak a tejtermékekről. Vagy laktózmentes készítményeket kellene fogyasztaniuk, vagy laktáz enzimet pótolniuk, de a tejre, az abban lévő kalciumra (mely a tejből hasznosul a legjobban) szükségünk van.

Ha mégsincs otthon laktózmentes tej vagy a laktáz enzimet pótló készítmény, de ennénk egy palacsintát, akkor íme egy mentő recept.

Forrás: Thinkstock

Palacsinta, tej nélkül

Nem lesz olyan ízes, mint a hagyományos palacsinta, de ha nincs otthon laktózmentes tej, akkor jól jöhet ez a recept, melyből 8 vastagabb vagy 10 vékonyabb palacsinta jön ki.

Hozzávalók

  • 15 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 4 dl víz
  • egy csipet só
  • nagyon kevés cukor (különben leragad)
  • ha valaki úgy szereti, már a tésztába is keverhető olaj, és akkor nem kell (annyira) kenegetni a serpenyőt.

Elkészítés

Összeöntjük a hozzávalókat egy tálban, majd kézi- vagy gépi habverővel csomómentesre keverjük. Az elkészített tészta 1-2 napot kibír a hűtőben, de akár frissen is megsüthető az előre bekevert tészta.