A körülmetélés duplájára növelheti az autizmus kockázatát

körülmetélés
Marikina, 2011. május 8. A tömeges körülmetélés Guinness-rekordkísérletében részt vevő Fülöp-szigeti fiúk közül ketten fekszenek a műtőasztalon a beavatkozás alatt a Manilától keletre fekvő Marikinában 2011. május 7-én. Marikina polgármestere, Del De Guzman szerint legkevesebb ezerötszáz 12 éves és ennél idősebb fiú gyűlt össze a városi sportcsarnokban, hogy az egy időben körülmetélésre várók eddigi számának túlszárnyalásával bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe. (MTI/EPA/Joshua Mark Dalupang)
Vágólapra másolva!
Egy nagyszabású dán tanulmány szerint a körülmetélt fiúknál nagyobb eséllyel alakulhat ki 10 éves korukra autizmus és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, mint körülmetéletlen társaiknál. Több szakember azonban megkérdőjelezi a tanulmány következtetéseit.
Vágólapra másolva!

Egy dán tanulmány szerint a tízéves kor előtt végzett körülmetélés 46 százalékkal növelte, az ötéves kor előtt végzett pedig megduplázta az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint ennek oka a körülmetéléssel járó stressz és fájdalom.

A Journal of the Royal Society of Medicine folyóiratban közölt tanulmány szerint a körülmetélés növeli a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulását is a nem muszlim családokból származó fiúknál.

A tömeges körülmetélés Guinness-rekordkísérletében részt vevő Fülöp-szigeti fiúk közül kettő a műtőasztalon Forrás: MTI/EPA/Joshua Mark Dalupang

A vizsgálatba több mint 340 000 1994 és 2003 között, Dániában született, körülmetélt fiúgyermeket vontak be. A gyerekek sorsát nyomon követve kiderült, hogy 9 éves korukra csaknem 5000 ASD-s fiút diagnosztizáltak köztük.

Hosszú távú hatása lehet a fájdalmas beavatkozásnak

A kutatások vezetője, Morten Frisch, a koppenhágai Statens Serum Institut professzora a következőket nyilatkozta: „kutatásainkat azok a közelmúltbeli állatkísérletek ösztönözték, amelyekben kimutatták, hogy egyetlen korai fájdalmas sérülés életre szóló zavart okozhat a stresszválaszban”.

„Tanulmányunk erős pozitív korrelációt mutatott az országban elvégzett újszülöttkori körülmetélés és az ASD előfordulása között” - tette hozzá. „Napjainkban ugyan elfogadhatatlan egy fiú körülmetélése megfelelő fájdalomcsillapítás nélkül, de egyetlen elterjedten alkalmazott módszer sem tökéletes, és a fiúk jó része igen fájdalmasnak élheti át a procedúrát.”

Sokan szkeptikusan fogadják az eredményeket

„Noha a kutatás eredményei érdekesek, óvatosan kell kezelni ezeket” - figyelmeztet Jeremy Turk professzor, gyermekpszichiáter. Az autizmusnak számos oka lehet, és ezek közül a kutatók csak egyre összpontosítottak, a körülmetélésre.

Dr. Rosa Hoekstra, az Open University pszichológiatanára szerint „ez egy rendkívül spekulatív tanulmány”. Csak a bejegyzett adatokra támaszkodik, és nem veszi figyelembe a kulturális vagy társadalmi tényezőket, amelyek szintén befolyásolják a korai autizmus diagnózisát.