Nagy potenciál rejlik az egészségügyileg előnyös GM növényekben

Golden Rice grain compared to white rice grain in screenhouse of Golden Rice plants.
Hagyományos és arany rizs egymás mellett
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években számos olyan génmódosított (GM) növényt fejlesztettek ki, amelyek valamilyen egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Ezek egyelőre még nincsenek termesztésben, de belga kutatók bíznak abban, hogy hamarosan meghódítják a világot.
Vágólapra másolva!

Magyarországon sokan az ördög műveként tekintenek a genetikailag módosított (GM) növényekre. A világ sok részén azonban kiterjedten termesztik ezeket, és egyelőre semmilyen emberi egészségre káros hatásukat nem sikerült bizonyítani. Egészséges hatásukat viszont annál inkább.

A GM növények egy külön csoportját alkotják az úgynevezett egészségre előnyös hatású transzgénikus növények. Ezek közé tartozik például az A-vitamin előanyagával (béta-karotinnal) dúsított, sárga színe miatt arany rizsnek (Golden Rice) nevezett rizs, valamint a belga Genti Egyetemen kifejlesztett, a terhes anyák számára különösen fontos folátban gazdag rizs.

Hagyományos és arany rizs egymás mellett Forrás: Wikipedia/Isagani Serrano/CPS/2008 IRRI.Some rights reserved./Isagani Serrano

Engedélyre várnak

A mai napig azonban egyetlen ilyen GM növény termesztését nem engedélyezték, ellentétben a valamilyen mezőgazdasági termesztési szempontból előnyös (például kártevőknek ellenálló) GM növényekkel.

Ennek ellenére a Genti Egyetem (UGent) kutatói meg vannak győződve arról, hogy hatalmas lehetőség rejlik az egészségügyileg előnyös GM növények fejlesztésében és majdani termesztésében. Ennek indokait a Nature Biotechnology folyóiratban megjelent cikkükben foglalták össze.

Piaci potenciál

Az UGent kutatói kimutatták, hogy a fogyasztók hajlandók akár 20-70 százalékkal is többet fizetni az egészségügyi előnyökkel bíró GM növényekért. Az is kiderült, hogy ez nem érvényes azokra a GM növényekre, amelyek csak a termesztés szempontjából előnyösek. Az ilyen növényeket csak akkor fogadják el a fogyasztók, ha olcsóbban kínálják őket, mint a nem GM növényeket.

Az egészségügyileg előnyös GM növényeknek különösen ott lehet magas piaci részesedési arányuk, ahol a populáció nagy része szenved tápanyaghiánytól. Ilyen ország például Kína és Brazília, amely fő célállomása lehet ezeknek a táplálkozási szempontból feljavított növényeknek.

A népegészségügyi helyzet javítása

Több tanulmány kimutatta már, hogy ezek a GM növények pozitív hatásúak az emberi egészségre. A várakozásoknak megfelelően azok a termények érték el a legjobb eredményt, amelyekben génmódosítással feldúsították több mikrotápanyag mennyiségét. Ez a módszer halmozott egészségügyi előnyökkel jár, ugyanakkor viszonylag kis költséggel megvalósítható.

Az alultápláltság csökkentése

Noha az egészségügyileg előnyös GM növények nem csodaszerek és nem fogják egy csapásra megszüntetni az alultápláltságot, kiegészítő és költséghatékony alternatívát kínálnak olyan helyzetekben, ahol más stratégiák kevésbé sikeresek vagy kivitelezhetők.