Az inaktivitás gyilkosabb, mint az elhízás

túlsúly
REEDLEY, CA - OCTOBER 19: Seventeen year-old Marissa Hamilton (L) looks on as her friend Elizabeth Fedorchalk (C) leaps over a mound of dirt during a morning walk at Wellspring Academy October 19, 2009 in Reedley, California. Struggling with her weight, seventeen year-old Marissa Hamilton enrolled at the Wellspring Academy, a special school that helps teens and college level students lose weight along with academic courses. When Marissa first started her semester at Wellspring she weighed in at 340 pounds and has since dropped over 40 pounds of weight in the first two months of the program. According to the Centers for Disease Control and Prevention, 16 percent of children in the US ages 6-19 years are overweight or obese, three times the amount since 1980. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A mozgáshiány kétszer annyi ember halálát okozza Európában, mint az elhízás, állítja egy átfogó brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Cambridge-i Egyetem kutatói azt állítják, hogy évente mintegy 676 000 haláleset írható a mozgáshiány számlájára és 337 000 a nagyfokú elhízáséra. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi legalább 20 perces intenzív séta jelentősen csökkentené ezt a riasztó számot.

A túlsúlyosság és az inaktivitás gyakran kéz a kézben jár. Érdekes módon azonban a sovány embereket jobban fenyegetik a mozgáshiány miatt kialakuló egészségügyi problémák, mint az elhízottakat. Ráadásul azok a túlsúlyos emberek, akik rendszeresen mozognak, jobb egészségnek örvendenek, mint azok, akik nem.

Az elhízásnál is veszélyesebb a mozgáshiány Forrás: Thinkstock

Az elhízottság és az inaktivitás nagyrészt hasonló egészségügyi problémákat okoz, amilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek. A 2-es típusú diabétesz azonban gyakoribb a túlsúlyosaknál.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

A kutatók 334 161 európai embert követtek 12 évig. Felmérték az edzési szinteket és a derékbőségeket és feljegyeztek minden halálestet.

„A korai halál legnagyobb kockázata azokat fenyegette, akik az inaktív csoportba tartoztak, és ez független volt attól, hogy az illetők normál, túlsúlyos vagy elhízott emberek voltak” – mondta az egyik kutató, Ulf Ekelund professzor a BBC Newsnak.

Kicsi mozgással sokat tehetünk az egészségünkért Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ekelund azt mondta, hogy a mozgásszegény életmód elhagyása majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a mortalitási rátát Európában, míg a kövérség felszámolása csupán 3,6 százalékkal.

„Természetesen nem gondolom, hogy vagy vagy kérdésről lenne szó. Küzdenünk kell az elhízottság visszaszorítása érdekében is, de azt hiszem, fel kellene ismerni, hogy a fizikai aktivitás nagyon fontos a népegészségügyi stratégia szempontjából” – tette hozzá a professzor.

Napi húsz perc edzés már sokat számít

A Norvégiában élő Ekelund professzor a sífutás szerelmese, és hetente legalább öt órát tölt intenzív testmozgással. Ennek ellenére azt mondja, hogy már élénk sétával eleget teszünk az egészségünkért.

„Húszpercnyi élénk sétának megfelelő fizikai aktivitást mindenkinek be kellene iktatnia a napirendjébe, akár munkába menet vagy jövet, vagy ebédszünetben, esetleg este a tévénézés helyett” – mondta Ekelund.

A sportedzés is jó megoldás Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot