A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívelégtelenség kockázatát

pohár, borkóstolás
Borkóstolás
Vágólapra másolva!
Egy nagyszabású amerikai vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás segíti a szívbetegségek megelőzését. A napi kis mennyiségű alkoholt fogyasztó alanyoknál jelentősen csökkent a szívelégtelenség kockázata az absztinensekhez képest.
Vágólapra másolva!

Nem vitatja senki, hogy a túlzott alkoholfogyasztás árt az egészségnek, károsítja a májat, a szívet és növeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Ezért kell állandóan és nyomatékosan hangsúlyozni, hogy alkoholt csak mértékkel szabad fogyasztani. Már az alkalmankénti „nagyivás” is jelentős kockázatokkal jár.

A mértékletes alkoholfogyasztás azonban nemcsak kellemes hangulatot okoz, hanem szívvédő hatású is, állapította meg egy új tanulmány.

Pálinkakóstolás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Húsz százalékkal csökken a szívelégtelenség

Az Egyesült Államok egyik legnevesebb kórházának, a bostoni Brigham and Women’s kórháznak (amely a Harvard Orvosi Egyetem oktatókórháza) a kutatói azt tapasztalták tanulmányukban, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás - amelyet heti hét pohár italban határoztak meg - 20 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség kockázatát férfiaknál és 16 százalékkal a nőknél, az alkoholt egyáltalán nem fogyasztókkal összehasonlítva.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár együtt a szívelégtelenség fokozott kockázatával, sőt minden jel szerint inkább védő hatású” - mondta a tanulmány szerzője, dr Scott Solomon, a Harvard Orvosi Egyetem professzora és a BWH vezető belgyógyásza egy sajtótájékoztatón. „Még a nagyobb mértékű alkoholbevitel sem kapcsolható össze a szívelégtelenség megnövekedett rizikójával. A túlzott alkoholfogyasztás azonban egyértelműen fokozza a bármely okból bekövetkező halál esélyét.”

Majdnem 15 000 embert vizsgáltak

A tanulmányhoz a kutatók 14 629 45 és 64 év közötti korú ember adatait vizsgálták meg, akik 1987 és 1989 között részt vettek egy ateroszklerózissal („érelmeszesedéssel”) kapcsolatos kutatásban. A kutatók 2011-ig követték a résztvevőket, és kikérdezték ivási szokásaikról a vizsgálat kezdetén és három követéses látogatáskor. Egy-egy italadagnak 14 gramm alkoholt tekintettek, amely egy kis pohár (kb. 125 milliliter) bornak, 3,5 deciliter sörek vagy nagyjából egy kupica vodkának vagy whiskynek felelt meg.

Miután felmérték a szívelégtelenség gyakoriságát a résztvevők között, a kutatók azt tapasztalták, hogy a mérsékelt ivás 20 százalékkal csökkentette a férfiaknál a szívelégtelenség kockázatát azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. Ugyanilyen mértékű ivás nőknél kicsit kevésbé, 16 százalékkal csökkentette a kockázatot.

Borkóstolás Forrás: Hajdu D. András

Mindez nem vonatkozott azokra az alanyokra, akik a vizsgálatok kezdete előtt erősen ittak, de leszoktak az alkoholról. Ezeknél 19 (férfiak) és 17 (nők) százalékkal nőtt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata az absztinensekhez képest. Ez akkor is igaz volt, ha figyelembe vették más tényezők (például diabétesz, dohányzás, életkor, magas vérnyomás és koleszterinszint) káros hatását is.

Solomon professzor szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy valószínűleg már különböző egészségügyi problémák miatt hagyták abba az ivást, és ezek hatással lehettek a szívelégtelenség kialakulására is.

Más tanulmányok is alátámasztják az alkohol kedvező hatását

Más korábbi tanulmányokban is azt tapasztalták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás mérsékelheti a szívelégtelenség kockázatát. Egy múlt évben végzett vizsgálatban például azt tapasztalták, hogy a napi egy pohár bort vagy sört ivó nők és két pohárnyit ivó férfiak 13 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot. Lehetséges, hogy ez a jótékony hatás a borban és a sörben egyaránt megtalálható antioxidánsoknak (rezveratrol a vörös borban, polifenolok a sörben) köszönhető.

Sörivó nő Forrás: AFP/Gero Brelör

Solomon professzor azonban figyelmeztet arra, hogy bár az eredmények azt mutatták, hogy a mértékletes ivás csökkenti a szívelégtelenség kockázatát, ez nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot. Más szóval a felelősségteljes ivás nem garantálja, hogy elkerül bennünket a szívelégtelenség.