Kevés mozgás mellett is halálos lehet a sok ülés

ülőmunka
Vágólapra másolva!
Az üldögélés kényelmes tevékenység, azonban súlyos árat fizethetünk, ha túlzásba visszük. A lehetséges egészségügyi problémák között megtalálható a szívinfarktus kockázata, a cukorbetegség és a rák kialakulásának veszélye. Egy új tanulmány szerint a fenyegető problémákat akkor sem tudjuk elkerülni, ha egyébként napi szinten – de keveset - edzünk.
Vágólapra másolva!

„Egy átlagos ember nagyjából a napja felét tölti üléssel – ebben ugyanúgy benne van a tévézés, mint a számítógép előtt végzett munka” – mondta Dr. David Alter, a Torontói Egyetem Egészséghálózatának kutatója, aki a tanulmány egyik szerzője. „Kutatásunk azt találta, hogy a fizikai aktivitás egészségjavító hatása egyedül nem biztos, hogy elegendő a betegségek kialakulásának visszaszorításához.

Jó tanácsok, ha sokáig szeretnénk élni

Az ülő életmódot vizsgáló tanulmány szerzői mindenesetre megállapították, hogy az ücsörgés negatív hatásai sokkal inkább jelentkeznek azoknál, akik nem, vagy csak nagyon keveset edzenek, míg a többet mozgók védettebbek a betegségektől.

„Az üléssel töltött idő visszaszorítása és a rendszeres testedzés egyaránt fontos ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, és sokáig éljünk” – mondta dr. Alter. „Az nem elég, ha csak napi 30 percet mozgunk, a maradék 23 és fél órát pedig végigüljük” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: IKEA

A szerzők tanácsokkal is szolgálnak annak érdekében, hogy az üldögéléssel töltött időt hatékonyan visszaszorítsuk. Dr. Alter azt javasolja, hogy az inaktívan töltött időt 12 óránként legalább 2-3 órával csökkentsük.

Tanácsok

  • Kövessük nyomon, mennyit ülünk! Ha tisztában vagyunk ezzel, nagyobb sikerrel tudjuk rávenni magunkat a felállásra.
  • Határozzunk meg célokat, és tornázzunk többet lehetőleg minden nap!
  • Az ébresztő csengőhangjával figyelmeztessük magunkat, hogy félóránként álljunk fel és mozogjunk két-három percet!
  • Ha lehetséges végezzük állva a munkánkat!
  • Tévénézésnél a szünetekben álljunk fel és mozgassuk meg elmacskásodott végtagjainkat!

„További kutatások szükségesek annak kiderítéséhez, hogy pontosan mennyi mozgásra van szükség a hosszadalmas ülésből származó negatív hatások ellensúlyozásához” – hangsúlyozták a kutatók. „Emellett azt is ki kell deríteni, hogy a fizikai aktivitás mellett még milyen plusz beavatkozásokra van szükség az egészség megőrzéséhez.”