A nocebohatásba akár bele is halhatunk

pszichiátriai gyógyszer
Vágólapra másolva!
A nocebohatás lényegében a placebohatás ellentéte. A placebo esetében az ember valamilyen hatástalan dologtól, például hatóanyag nélküli gyógyszertől, jobban érzi magát. A nocebóktól viszont rosszabbul érzik magukat az emberek. Ez a hatás szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet.
Vágólapra másolva!

A placebóról szinte mindenki hallott már. Elsősorban a gyógyszerkísérletekben kontrollként használt, hatóanyag nélküli tablettákat hívják így, amelyek hatására az emberek sokszor jobban érzik magukat. De általánosságban placebohatásnak nevezünk minden olyan hatást, amely minden valós ok nélkül kedvezően hat az emberek közérzetére.

A nocebohatás a placebohatás fordítottja. A „nocebók” olyan dolgok, amelyek rosszabb közérzetet okoznak annak ellenére, hogy a valóságban erre nincs semmilyen kézzelfogható indok. A pszichés hatás azonban olyan erős lehet, hogy nocebo okozta halálesetek is ismertek.

Nem tudni, melyik a placebo, és melyik a nocebo Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Öngyilkosság nocebóval

Egy fiatalembert depresszió ellen kezeltek már egy ideje, amikor elhagyta a barátnője. Bánatában lenyelt egy egész doboznyit a neki felírt szerből. De hamar megbánta tettét. Súlyos betegen kórházba került, majdnem meghalt. Légszomja volt, a vérnyomása kritikusan alacsony szintre csökkent. Miután kikérdezték, az orvosok rájöttek, hogy a férfi egy új antidepresszáns vizsgálatában vett részt. Ez megmagyarázta, hogy miért nem mutatták ki a tesztek, milyen gyógyszertől kapott mérgezést. A kezelőorvosok felvették a kapcsolatot a tanulmányt végző orvosokkal.

Ekkor érte őket a meglepetés. A fiatalember placebót kapott. A placebo javította a kedélyállapotát, ezért úgy gondolta, igazi gyógyszert szed. Amikor túladagolta a cukortablettákat, a placebohatás átfordult nocebohatásba. Meg volt győződve, hogy meg fog halni, és valóban haldokolni kezdett. Amikor megmondták neki, nincs veszélyben, felépült.

Halál a nocebohatás miatt

Sajnos nem mindenki ússza meg ilyen szerencsésen a dolgot. Azok az emberek például, akik arra számítanak, hogy belehalnak a műtétbe, sokkal nehezebben épülnek fel és súlyos komplikációk léphetnek fel náluk. Egy férfi pedig belehalt abba, hogy azt hitte, áttétes daganat van, pedig az orvosok tévedtek. Az őt kezelő orvosok azt mondták neki, hogy már csak hónapjai vannak hátra. A „határidő” lejártakor a férfi meghalt. A boncoláskor derült ki, hogy az orvosok tévedtek, és csak egy kis, jól körülhatárolt tumor volt a májában, amelytől nyugodtan élhetett volna még évekig, a (tév)hit mégis erősebbnek bizonyult.

Az orvosnak megfontoltnak kell lennie Forrás: MTI/Kovács Tamás

Veszélyes, mit mondanak az orvosok

A nocebohatás és az igyekezet ennek elkerülésére megmagyarázza túlzottan nyájas orvosi nyelvet, amely gyakran bosszantja a betegeket. „Ez pokolian fog fájni” – lefegyverzően őszintének tűnik, de olyasmi, ami még több szenvedést okozhat a páciensnek, mintha némileg őszintétlenül azt mondanák „néhány beteg érez egy kis kellemetlenséget”.

Néhány szó hatékonyan előzi meg vagy váltja ki a fájdalmat. A hátfájós betegek gyakrabban éreznek fájdalmat nyújtási vizsgálat folyamán, ha az orvos megjegyzi, hogy fájhat. Ha nem szól egy szót sem, csak hagyja a betegeket nyújtani, azok általában nem említik a fájdalmat.

Ez nehéz helyzetbe hozza az orvosokat. Nem etikus úgy kezelni valakit, hogy ne tájékoztassák megfelelően a betegségéről. A megfelelő azt jelenti, hogy a beteg tudomására hoznak mindent arról is, ami rossz történhet vele. Ezeknek a részleteknek a felsorolásával, azaz minden olyan dolog megemlítésével, ami fájdalmat okozhat a betegnek, hátráltatja a felépülését vagy akár halálos szövődménnyel járhat, növelheti az orvos a olyan páciens szenvedését, vagy akár meggyorsíthatja a halálát, aki nagyon jól meglett volna kevesebb információval.

Doktor House lenne az ideális orvos? Forrás: FOX

Ez arra készteti az orvosokat, hogy informálják a betegeket, de egyúttal igyekeznek elterelni a kellemetlen dolgokról a figyelmüket. Ez néha furcsa köntörfalazáshoz vezet. A nocebohatásról szóló egyik közleményből például kiderült, hogy azt a járványt, amely „1286 halálos áldozatot szed minden 10 000 emberből” rosszabbnak érezték a vizsgálatban résztvevők, mint azt, amelyik a „népesség 24,14 százalékát öli meg”, holott az utóbbi majdnem kétszer annyi a halálesetet követel, mint az előbbi. Ezért azt tanácsolják az orvosoknak, hogy százalékokban adják meg a halálozás és a szövődmények kockázatát, ne konkrét számokban mondjuk ezer főre kivetítve.

A nem létező gyógyítása

A nocebohatással kapcsolatos kutatások nagyon ritkák, mivel a legtöbb orvos viszolyog attól, hogy betegséget idézzen elő a pácienseiben. Annyit azonban már sejtünk, hogy a nocebohatás specifikus útvonalat követ az agyban, és ezt az útvonalat blokkolni lehet.

A bélben és az agyban megtalálható egy kolecisztokinin (CCK) nevű hormon. A bélben a CCK és változatai az epe és más emésztőenzimek kiválasztását szabályozzák. Az agyban egész más feladatot lát el a hormonkét változata. A CCK-a és a CCK-b olyan receptorokhoz kötődik, amelyek fékezik a dopamin aktivitását az agyban. Ez viszont fokozza a depresszió és az izgatottság mértékét.

A fokozott ellazulás és boldogság csökkenti a fájdalmat. A fokozott depresszió és nyugtalanság érzékenyebbé teszi az embereket a fájdalomra, és jobban ráirányítja a figyelmüket. Ha valami olyan szert injektálunk az agyba, amelyek ideiglenesen kiütik a CCK-receptorokat, csökken a nocebohatás, és az emberek kedvezőbbnek látják a lehetőségeiket.