A hozzáadott fruktóz fokozza a diabétesz veszélyét

Nyalóka gyerek cukor édesség fogászat
Boy eating lollipop
Vágólapra másolva!
Több közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a hozzáadott cukrok, különösen a fruktóz, képezik az egyik legjelentősebb hajtóerejét a cukorbetegség és a diabéteszt megelőző állapot kialakulásának.
Vágólapra másolva!

Amerikai klinikai szakembereknek a Mayo Clinic Proceedings folyóiratban megjelent tanulmánya megkérdőjelezi azt a jelenleg elfogadott táplálkozási ajánlást, mely szerint megengedhető, hogy a napi cukorbevitelnek maximum a 25 százaléka hozzáadott cukorból származzon. A szerzők a hozzáadott cukor – különösen a fruktóz – mennyiségének drasztikus csökkentését javasolják. Szerintük ugyanis a jelentős mértékű fruktózbevitel az előszobája a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

Egyre több a cukorbeteg a világon

Világszerte hozzávetőleg minden tizedik ember szenved 2-es típusú (felnőttkori) cukorbetegségben. A betegség által érintett személyek száma 1980 és 2008 között több mint a duplájára emelkedett (153 millióról 347 millióra). Magyarországon mintegy 600 000 ilyen beteget tartanak nyilván, és számuk évről évre növekszik.

Nyalókát szopogató fiú Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

„Ezen a szinten a hozzáadott cukor fogyasztása, különösen a hozzáadott fruktóz fogyasztása jelentősen hozzájárul a 2-es típusú diabétesz járványszerű terjedésének fokozásához” – mondta a cikk vezető szerzője, James J. DiNicolantonio, a szív- és érrendszeri betegségek kutatója.

A hozzáadott fruktóz fogyasztásának nettó következménye mind az általános anyagcsere, mind a globális inzulinrezisztencia megzavarása, károsítása. Úgy tűnik, hogy a fruktózt nem tartalmazó más élelmi cukrok kevésbé romboló hatásúak ebből a szempontból. Az asztali cukorban lévő szacharóz vagy szukróz is elsősorban a fruktóztartalma miatt károsabb a többi szénhidrátnál. (Lebontásakor a szacharózmolekula egy glükóz- és egy fruktózmolekulára esik szét.)

Az eredmények összességében arra utalnak, hogy a hozzáadott cukor – és különösen a hozzáadott fruktóz (rendszerint nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy asztali cukor formájában) – súlyos és egyre jelentősebb népegészségügyi problémát jelent, írják a szerzők.

Ez azért is fontos megállapítás, mert széles körben elterjedt az a nézet, hogy a fruktóz fogyasztása egészségesebb, mint az asztali cukoré (szacharózé) vagy a glükózé.

A természetes fruktóz nem káros

Érdekes, hogy a természetes formában, gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) nem okoz semmiféle egészségügyi problémát emberekben. Sőt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás valószínűleg védelmet nyújt a diabétesz és több szívbetegséggel kapcsolatos anyagcsere-betegség ellen.

Ezért a szerzők azt javasolják, hogy a táplálkozási ajánlásokat úgy kéne módosítani, hogy az emberek cseréljék fel a hozzáadott cukrokkal (köztük fruktózzal) teli feldolgozott élelmiszereket teljes, feldolgozatlan élelmiszerekre például gyümölcsökre és zöldségekre.

A szerzők szerint az ipari előállítókat is arra kellene ösztönözni, hogy kevesebb cukrot adjanak az általuk gyártott élelmiszerekbe és italokba. Végkövetkeztetésként azt hangoztatják, hogy „a hozzáadott cukrokat, különösen a hozzáadott fruktózt tartalmazó ennivalók és italok fogyasztásának korlátozása egyéni szinten az egyik leghatásosabb stratégia lehet valaki jövőbeni tartós egészségének megalapozásához”.