A sör egyik összetevőjének meglepő hatására derült fény

sör, komló, xantohumol
Vágólapra másolva!
Többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen véd a sör egyik legfontosabb alkotóeleme, a komló – derült ki kínai kutatók tanulmányából. Az alkoholfogyasztásban azonban továbbra is meg kell őrizni a mértékletességet!
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időszakban a mérsékelt borfogyasztás jótékony hatásai voltak reflektorfényben, a folyékony kenyér némileg háttérbe szorult. Egyes kutatók úgy vélik, ez hiba, ugyanis a legújabb eredmények szerint több haszna van, mint korábban hitték. A titok a komlóban rejlik, melynek egyik vegyülete védi az agysejteket a károsító hatásoktól, és ezáltal hatékonyan lassítja az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór.

Xantohumol

Oxidatív stressznek hívjuk azt az állapotot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Az egyensúly felborulása miatt az egyes szövetek és szervek biomolekulái sérülnek, éppen ezért az antioxidáns-prooxidáns egyensúly fenntartása az egészség megőrzésének fontos eszköze.

Az idegsejteket ért oxidatív stressz tehát károsodásokat okoz, ezek pedig egyenes utat nyitnak a fent említett betegségek kialakulásához. A komlóban azonban van egy antioxidáns hatású anyag, amely képes semlegesíteni a sejtekre káros, oxidatív szabadgyököket. Ez a xantohumol, ami tulajdonképpen egy flavonoid. A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei és alapvetően védelmi funkciókat töltenek be. Ez a szerep nemcsak a fotoszintetizáló szervezetekben, de az emberben is hasznosnak bizonyulhat: többek között felhasználható a rákkal szemben, gátolja a gyulladások kialakulását és véd a patogén mikroorganizmusok ellen.

Forrás: AFP/Patrick Seeger

Hogyan védett?

Az elmúlt évek kutatásai a xantohumol számos jótékony tulajdonságát bizonyították, az agyi idegsejtekre gyakorolt hatását azonban idáig nem vizsgálták.

Ezt az űrt töltötték be kínai kutatók (Lanzhou Egyetem), akik egerek sejtkultúrában tenyésztett neuronjait nagy mennyiségű xantohumolnak, és oxidatív stressznek tették ki. Az eredmény várakozáson felüli volt: a flavonoid nem csupán a reaktív molekulák rombolását enyhítette, hanem egyúttal bizonyos sejtvédő funkciókat ellátó – úgynevezett citoprotektív – gének működését is felerősítette. Ezek a gének nemcsak az oxidatív stressz ellen jelentenek pajzsot, de más neurodegeneratív állapotok kialakulását is megakadályozzák, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az utóbbi mechanizmus egy Nf2 elnevezésű fehérje aktiválásával lehetséges.

A folyamatos sörvedelés nem megoldás

Habár a kutatásokat élő szervezetek bevonásával folytatni kell, az eredmények a xantohumol egyértelmű jótékony hatását igazolják. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ne sörrel vegyük magunkhoz nagy mennyiségben az antioxidánst, az előnyös tulajdonságokat a túlzott alkoholbevitel károsító hatásai hamar felülírhatják. Az eredményeket a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóiratban publikálták.