A marihuána hasznos az orvoslásban – mondta az amerikai tiszti főorvos

fű, illegális marihuána termesztés kaliforniában, környezeti kár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Bizonyos esetekben a marihuána hasznos lehet az orvosi kezelésekben, ismerte el Vivek Murthy, amerikai tisztifőorvos. Ez látszólag apró lépés, de az orvosi marihuána szószólói úgy vélik, hogy ez döntő lehet a fű legalizálásáért folytatott harcban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tisztifőorvost a kanyarójárvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóján kérdezték arról, mi a véleménye a marihuána orvosi felhasználásáról. Válaszából arra lehet következtetni, hogy nyitottan, de óvatosan áll az orvosi marihuána alkalmazásával kapcsolatos problémához.

„Akad pár olyan előzetes adat, amely arra utal, hogy bizonyos betegségek és tünetek esetében a marihuána hasznos lehet” – mondta. „Ezeket az adatokat fel kell használnunk ahhoz, hogy kialakítsuk a hivatalos álláspontot.”

Marihuánanövény Forrás: AFP/Desiree Martin

Murthy csupán 37 éves – az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb tisztifőorvosa –, ezért nem teljesen meglepő a pozitív hozzáállása a kérdéshez. Ráadásul az orvosi marihuána használatát az elmúlt néhány évben támogatta az Amerikai Belgyógyász Kollégium, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia és több más szervezet valamint neves orvos.

Ezenkívül 23 államban vannak olyan törvények, amelyek egyes betegségeknél – például zöldhályog (galukóma), epilepszia és rák – lehetővé teszik az orvosi marihuána alkalmazását. Így a tisztifőorvos nem áll elszigetelten, amikor elfogadja azt, hogy a marihuána hasznos lehet bizonyos kórképek kezelésében.

Ezzel egy időben azonban Murthynek a marihuána hasznosságával kapcsolatos véleménye ellentétes a szövetségi törvénnyel , amely a füvet még mindig az I-es kábítószer-kategóriába sorolja közvetlenül a heroin mellé. Valójában a szövetségi besorolás veszélytelenebbnek tartja a kristályos metet, mint a marihuánát.

A jelenlegi szövetségi törvény egyáltalán nem ismer olyan fogalmat, amilyen a marihuána orvosi használata. Ez a törvény a kutatókat is akadályozza a fű jótékony hatásainak vizsgálatában. Az ezzel kapcsolatos kutatások még mindig gyerekcipőben járnak, de több tanulmány kimutatta, hogy a gyerekeknél jelentős javulást értek el görcsök és más betegségek kannabiszolajos kezelésével. Ahhoz azonban, hogy további eredmények szülessenek a kutatóknak elfogadásra és anyagi támogatásra van szükségük a kormány részéről - írják a Medical Daily weboldalon.

Talán Murthy szavainak pozitív hatása lesz a folyamatra, ahhoz hasonlóan, amikor Obama kijelentette a New Yorkernek adott egyik interjújában, hogy nem hiszi, hogy a fű veszélyesebb, mint az alkohol.