Új veszélyes kórokozót azonosítottak kullancsokban

kullancs, betegség
Ixodes ricinus kullancs
Vágólapra másolva!
Egy új, rendkívül veszélyes, kullancscsípés által terjesztett vírust fedeztek fel az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az új kórokozót az amerikai Kansas államban található Bourbon megyében detektálták, így Bourbon vírusnak keresztelték el. - írja a Medical Daily. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése szerint a betegséget elkapó, korábban egészséges, ötvenes éveiben járó férfi fáradtság és láz tüneteivel fordult orvoshoz, miután több kullancscsípés érte. Rövidesen thrombocythopénia (kórosan alacsony vérlemezke szám) és leukopénia (kórosan alacsony fehérvérsejtszám) alakult ki nála, és a vörösvérsejtszám is erősen lecsökkent.Tizenegy napon belül szervei felmondták a szolgálatot és szívroham következtében elhunyt. A szervezet összeomlását az antibiotikus kezelés sem tudta megakadályozni.

A férfit az összes ismert, kullancs által hordozott kórokozóra megnézték, de az eredmények negatívak lettek. Mivel a halál okát nem sikerült megállapítani, az orvosok a CDC központjába küldték a vérmintákat, ahol további vizsgálatokat végeztek. Kiderült, hogy az ismeretlen kórokozó a világszerte előforduló thogoto vírusok közé tartozik.

Ixodes ricinus kullancs Forrás: Richard Bartz, Munich Makro Freak

Nem tudják honnan jött

A CDC járványügyi szakemberei szerint azért is volt titokzatos a most felfedezett kórokozó, mert a thogoto vírusok az agyhártyagyulladásra jellemző tüneteket produkálnak, és a Heartland vírus kivételével nem érintik olyan formában a vérsejteket, mint a Bourbon vírus. Egyelőre nem ismert, honnan is jött a kórokozó. „Egyes elméletek szerint mindig is jelen volt, de koránt sem okozott olyan súlyos tüneteket, mint most” – mondta az USA Today napilapnak J. Erin Staples, a CDC epidemiológusa.

A diagnosztikai technikák fejlődésével és a megmagyarázhatatlan betegségek hatékonyabb nyomon követésével nem csoda, ha egyre több, korábban ismeretlen kórokozót sikerül azonosítani – jegyezte meg Amesh Adalja, a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központjának főmunkatársa. „Fontos lesz meghatározni, mennyire elterjedt a Bourbon vírus a kullancsokban, más állatokban és az emberekben, valamint lényeges, hogy azonosítsák a kórokozó által előidézett betegségek körét" - ismertette a teendőket a szakértő.