Antibiotikumos kezelés nélküli csirkét akar használni a McDonald's

túlsúly hamburger mcdonalds evés eszik étel
le professeur Phillipe Froguel (G), chercheur au CNRS-institut pasteur de Lille, mange un hamburger, le 04 novembre 2003 devant un McDonald's ŕ Lille. M. Froguel a dirigé une étude, parue le 03 novembre dans la revue "Public Library of Science Biology", stipulant qu'une anomalie d'un gęne augmente le risque d'obésité sévčre.
Vágólapra másolva!
A McDonald's bejelentette, hogy az emberi fertőzések elleni küzdelemben létfontosságú anitibiotikumos kezelés nélkül felnevelt csirke és mesterséges növekedési hormonnal nem kezelt tej felhasználását tervezi gyorséttermeiben.
Vágólapra másolva!

A vállalat szerint a tejjel kapcsolatos változások még idén várhatók, a csirkecsere bevezetésére pedig a következő két évben kerülhet sor. A cég azonban megjegyezte, hogy a beszállítók továbbra is használhatják azt az állatoknál alkalmazott antibiotikumféléket a csirkék egészségesen tartásához, amit az emberi gyógyításban nem használnak. A McDonald's azt is közölte, hogy lépés nem terjed ki a vállalat Egyesült Államokon kívüli üzleteire.

Szakemberek jó ideje figyelmeztettek arra, hogy a baromfitartásnál a túlzott antibiotikumos beavatkozás azzal a következménnyel járhat, hogy ezek az antibiotikumok elveszítik hatásukat az embereknél. A tenyésztők néha már az előtt beoltják antibiotikummal a csirkéket, mielőtt kibújtak volna a tojásból, és a későbbiekben is rendszeresen kezeik őket antibiotikummal anélkül, hogy betegek lennének. A túl sok antibiotikum használata azonban a szuperbaktériumok kifejlődésének kockázatát is növeli, amelyek nem reagálnak az ismert antibiotikumokra.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Régóta küzdenek a kedvezőtlen kép ellen

A McDonald's régóta küzd az ételeiről kialakult kedvezőtlen kép ellen, a téma azonban még érzékenyebbé vált az utóbbi időben, mivel egyre több ember fektet hangsúlyt arra, hogy természetes alapanyagok kerüljenek az étrendjére. Egy sor gyorséttermi lánc kényszerült rá arra, hogy menüjéből száműzze a nem természetes összetevőket a "tiszta áru"-mozgalom jegyében.

A McDonald's amerikai üzleteiben az utóbbi két évben folyamatosan csökkent a forgalom, ezért a vezetőcserék mellett a cég egy ideje már fontolgatja, hogy változtat az ételei összetevőin is.

Az antibiotikum-mentes csirke bevezetése a McDonald's-nál az egész ágazatra nagy hatással lehet - állítják az iparág szakértői.