Ennyivel isznak többet a férfiak

másnaposság másnapos alkohol pálinka
Budapest, 2013. december 5. Pálinkát kóstol egy résztvevő a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett Szent Miklós Pálinka Ünnepen 2013. december 5-én. A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mi „az alkoholfogyasztás életútja”? A kilenc korábbi vizsgálat adataiból készült összesítés az első olyan kísérlet, amely azt próbálja megbecsülni, hogyan változnak az alkoholfogyasztási szokások a korral.
Vágólapra másolva!

Mennyi alkoholt iszik hetente egy átlagos brit férfi és nő? Ezt mutatja be a vizsgálat adatait összesítő első grafikon. A University College London (UCL) kutatói valójában előrejelzéseket adnak arról, hogy kilenc korosztály élete során hogyan fogyaszt alkoholt. Vagyis a kutatók nem egy korosztály egész életen át tartó szokásait vizsgálták, hanem statisztikai elemzéseket készítettek az adathalmazokból. A tanulmány vezető szerzője az UCL epidemiológusa, Annie Britton volt.

Mit is jelent?

A grafikon 59 297 ember adatai alapján készült Forrás: Origo

A grafikonon a vízszintes tengely a kort jelöli, a függőleges tengely, a heti átlagban elfogyasztott alkohol mennyisége azonban már kisebb magyarázatra szorul. Ugyanis a különböző alkoholos italok térfogatát más szabványok szerint jelölik az USA-ban és Nagy-Britanniában.

Egy angol „alkoholegység” egyenlő nyolc gramm tiszta etanollal. Az Egyesült Államokban úgynevezett sztenderd italokat használnak mértékegységként, amelyek a National Institutes of Health meghatározása alapján tizennégy gramm tiszta alkohol tartalmat jelentenek. A sztenderd amerikai ital 1,75 angol alkoholegységgel egyezik meg, amely 340,19 gramm sörnek, 141,75 gramm bornak vagy 42,52 gramm röviditalnak felel meg.

A vizsgálat szerint ritkaság, ha valaki következetesen elutasítja az ivást Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfiak többet isznak

A lényeg az, hogy életük során a brit férfiak általában jóval többet isznak, mint a nők. A legtöbb alkoholt a húsz és harminc közötti férfiak fogyasztják. A csúcs 23,5 egységnyi alkohol hetente, ami 9,4 félliteres sörnek felel meg. A kor előrehaladtával meredeken csökken az alkoholizálás. A nők lényegesen kevesebbet isznak, és statisztikailag nincs jelentős különbség egy húsz éves és egy ötven éves nő alkoholfogyasztása között.

Megjegyzendő, hogy ezek a grafikonok a napi egyéni alkoholfogyasztási szokástól függhetnek. Ha az illető minden eset megiszik egy üveg bort a vacsorához, az sokkal inkább befolyásolhatja a diagramot, mint egy kiadós hétvégi tivornyázás.

Mi a helyzet Amerikában?

A brit adatok amerikai alkoholegységekre átszámítva Forrás: Origo

A brit kutatás eredményeit a Washington Post munkatársa, Christopher Ingraham adaptálta amerikai viszonyokra, átszámolva a brit alkoholegységeket amerikai sztenderd italokra. Számításai szerint egy átlagos, huszonöt év körüli férfi nagyjából tizenhárom italt iszik meg hetente. A nők ezzel szemben jóval kevesebbet, heti négy italt fogyasztanak el.

Akik visszautasítják a szeszt

A brit kutatók azt is megállapították, hogy meglehetősen kevés az antialkoholista, különösen a férfiak körében. A szeszes italokat elutasítók aránya 10 százalék alatt maradt még akkor is, amikor az idősebb korosztályokat vizsgálták. A nem ivók aránya csak a 90 évesnél idősebbek között nőtt 20 százalék fölé.

Más becslések szerint az angol lakosság harminc százaléka nem fogyaszt alkoholt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO szerint az amerikaiak azonban kevesebbet alkoholizálnak, mint a britek összességében.