A zumba és az aerobik segít megelőzni a diabéteszt

zumba
A zumba segít megelőzni a diabéteszt
Vágólapra másolva!
A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint a zumba és az aerobik segít megelőzni a diabétesz kialakulását az elhízott egyéneknél, ezért támogatást nyújt az ilyen tevékenységekhez.
Vágólapra másolva!

A diabétesz egyre súlyosabb problémát jelent világszerte. Nagy-Britanniában 3,8 millió cukorbeteget tartanak nyilván, Magyarországon minden 12 emberből egy cukorbeteg. A diabétesz kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora az elhízás.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt javasolja a háziorvosoknak, hogy túlsúlyos pácienseiket küldjék el valamilyen élénk testmozgással járó edzésre, illetve fözőtanfolyamra, ahol elsajátíthatják az egészséges ételek elkészítését.

A zumba segít megelőzni a diabéteszt Forrás: Wikimedia Commons

Állami támogatás az edzéshez

Simon Stevens az NHS főtisztviselője ma jelentette be, hogy „az NHS részéről ideje a gyakorlatba is átültetni az elméletet, hiszen már több mint egy évtizede tudjuk, hogy az elhízás diabéteszhez vezet”.

Ezért az NHS a jövőben támogatást is nyújt a háziorvosok által „felírt” zumba- és aerobikórákhoz, illetve spinninghez (erőteljes kerékpáros edzés), valamint az egészséges étkezés elsajátítását segítő tanfolyamokhoz.

Az első támogatott főzőtanfolyamok és zumbaórák már elkezdődtek Bradfordban. A háziorvosok először a legnagyobb kockázati csoportba tartozó – így az elhízott – betegeiket utalják be ezekre a foglalkozásokra.

Táplálkozási tanácsok és edzőtermi utalványok

A páciensek először kétórás étkezési tanácsadáson vesznek részt, ahol megtanítják őket az egészséges étkezés alapjaira. Például arra, hogy chips helyett egyenek inkább héjában sült krumplit, vagy ne zsírban vagy olajban süssék a zöldségeket, hanem grillezzék vagy párolják azokat.

Ezután a helyi edzőtermekbe szóló utalványokat osztanak nekik. A páciensek főzőtanfolyamokon is részt vehetnek, ahol elsajátíthatják az egészséges ételkészítési technikákat.