Tangóval javítható a Parkinson-kór okozta állapot

tango, tangó
Tango enthusiasts dance on the Via della Conciliazione in front of St Peter's square to celebrate Pope Francis 78th birthday during his general audience on December 17, 2014 in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók szerint az argentin tangó kimondottan jó hatással lehet a Parkinson-kórban szenvedőkre a betegség bizonyos szakaszaiban.
Vágólapra másolva!

Tizenkét hét eredménye

A Montreal Neurological Institute and Hospital és a McGill University kutatói által végzett tanulmány megvizsgálta egy tizenkét hetes tangó tanfolyam után a résztvevők motoros képességeit. A vizsgálat fő célja az volt, hogy a zenét, a tangót lehet-e használni a motoros és nem motoros működési zavarok – például remegés, merevség, járási zavarok, depresszió, fáradtság – ellen. Negyven idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő férfi és nő vett részt a tizenkét hetes vizsgálatban, két professzionális tánctanárral egyetemben.

"Vannak bizonyítékok arra, hogy a fizikai aktivitás összefügg a Parkinson-kór alacsonyabb kialakulásának kockázatával, ez azt sugallja, hogy lassíthatja annak progresszióját” - mondta Dr. Silvia Rios Romenets, a kutatás vezetője. "A vizsgálat során úgy találtuk, hogy a tangó jelentősen javította a résztvevők egyensúlyát és a funkcionális mobilitását, sőt a betegek jobbnak értékelték a táncot, mint a saját, hagyományos terápiáikat. A betegeknek kevésbé voltak fáradtak, általános motoros funkcióikban nem volt kimutatható jelentős változás."

A vizsgálatban negyven idiopátiás Parkinson-kórban szenvedő vett részt Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Többet kellene mozogniuk

Az argentin tangó ritmusos koreográfiája miatt hasznos lehet a betegek egyensúlyának javításához és a funkcionális mobilitás fejlesztéséhez. Mindez a járás javulásában meg is mutatkozik. Ezeken kívül a tangó „munkamemóriát” és egyszerre több helyre való odafigyelést igényel a koreográfia megtanulásához, a zene ritmusának követéséhez és a táncosok közötti manőverezéshez.

Az ergentin tangó pozitív hatásai mutatkoztak meg a betegeken a tangóval töltött idő után Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Több Parkinson-kóros beteg nem mozog annyit, amennyit elvileg naponta kellene. Azonban a zene és az agy dopaminrendszere között kapcsolat van, amelyek döntő szerepet játszanak a viselkedés létrehozásában és fenntartásában. A kutatás vizsgálatainak konklúziója szerint a zenével és a tánccal (tangó) járó társadalmi interakciók és egymás támogatása pozitív hatással volt a betegek hangulatára.