Nyolc tápanyag, amellyel védhetjük agyunkat

kukorica
A magyar kukorica többszörös terméshozamot produkál Afrikában (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin márciusi összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.
Vágólapra másolva!

Kakaóban található flavonoidok

A kakaó flavonoidjairól már korábban is bebizonyították, hogy javítja a vérkeringést és egészségesen tartja a szívet. Újabb – még korai szakaszban lévő – kutatások azonban lehetséges memóriajavító képességről is beszámolnak. A vegyületcsoport a korfüggő memória működésével kapcsolatba hozott gyrus dentatus nevű agyterületre gyakorol jótékony hatást.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavakról közismert, hogy jót tesznek a szívnek, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kognitív egészségre is kedvezően hatnak. Egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a tárgyfelismerésért és helymeghatározásért felelős vizuális agyterületek működését. Többek között omega-3 zsírsavakban gazdag a lazac, lenmagolaj és a chia mag.

Foszfatidil-szerin és foszfatidilsav

Két előzetes vizsgálat azt állapította meg, hogy a foszfatidil-szerin és foszfatidilsav kombinációja jótékonyan hat a memóriára, kedvre és kognitív funkciókra. A kukoricának például magas a foszfatidil-szerin tartalma.

A kukoricának magas a foszfatidil-szerin tartalma. Forrás: AFP/Noah Seelam

Dió

A diót bőségesen tartalmazó étrend hatékonyan szoríthatja vissza az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Citikolin

A citikolin a sejtekben található természetes anyag, ami segíti az agyszövetek fejlődését, részt vesz a memória és a kognitív funkciók szabályozásában, erősíti az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi a neurális struktúrákat a szabadgyökök károsító hatásaitól.

Kolin

A máj egészséges működésében vesz részt és a nők egészségi állapotát is alapvetően befolyásolja, valamint támogatja a sejtek kommunikációját mind az agyban, mind a test más részeiben. Ezen kívül segíti az agyat az öregedés során és megakadályozza azoknak a kémiai folyamatoknak a lejátszódását központi szervünkben, amik a kognitív funkciók leromlását idézik elő. Jelentős mennyiségű kolint vehetünk magunkhoz, ha sok tojást eszünk.

Magnézium

Magnéziumban gazdag diéta különösen azoknál javasolt, akik súlyos agyrázkódást szenvedtek. Magnéziumban gazdag étel az avokádó, a szója, a banán és az étcsokoládé.

Áfonya

Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökentő hatással rendelkezik, mivel magas koncentrációban tartalmaz antocianint, és fokozza a szellemi teljesítményt azzal, hogy segíti a neurális jelzések továbbítását az egyes agyi központok között.