Vége az álmatlanságnak és az óraátállítás okozta kellemetlenségeknek

óraátállítás álmatlanság
Man sitting up in bed, pointing remote control, woman lying behind him.
Vágólapra másolva!
Nemsokára vége az időeltolódás okozta alvászavarnak és sok más kellemetlenségnek. Kanadai kutatók ugyanis megtalálták azt a molekuláris kapcsolót, amelynek segítségével újra lehet indítani és szinkronizálni a szerveztünk belső óráját.
Vágólapra másolva!

A felfedezés rendkívül nagy jelentőségű, mert a belső óra „resetelésével” és újraszinkronizálásával egy sor betegséget és tünetet lehet majd kezelni, többek közt az álmatlanságot, valamint a depresszió és az elhízás azon fajtáit, amelyeket az alvási ritmus felborulása vagy az vált ki, hogy akkor ér fény bennünket, amikor a belső ritmusunk szerint nem kéne.

Egy ideális világban minden reggel újraindítanánk belső óránkat, amikor felkelnénk a nappal együtt, és a napot természetes fényben töltenénk, majd sötétedéskor lefeküdnénk aludni. A valóságban azonban az emberek többsége lehangoló irodákba zárva tölti a napot, hajnalig böngészi a netet, és ide-oda ugrál az időzónák közt. Így tehát rendkívül csábító egy olyan módszer megtalálása, amely segítene szervezetünknek megbirkózni ezzel a „zűrzavarral”, és külön öröm lenne, hogy még az óraátállítások okozta kellemetlenségektől is megszabadulhatnánk.

Vége lehet az álmatlanságnak Forrás: PhotoAlto/John Dowland

Így állítja be a fény a belső órát

Az régóta ismert, hogy a cirkadián (napi) ritmusokat a fény szabályozza a természetben, de ennek a mikéntje eddig ismeretlen volt.

A kanadai McGill Egyetemen végzett új kutatás kimutatta, hogy a fény úgy állítja be a belső óránkat, hogy kiváltja egy kulcsfontosságú agyi fehérje (eIF4E) foszforilációját, azaz foszfáttal való reakcióját. A kutatók szerint e folyamat „megbuherálása” segíthet testünknek, hogy lépést tartson a 21. századi igényekkel.

Egyelőre a kísérleteket csak egereken végezték el, de minden emlősben hasonló belső óra működik, így jó eséllyel az embernél is hasonló biokémiai folyamatok szabályozzák a napi ritmust.

Gyógyszerekkel szabályozhatjuk majd a belső ritmust

A folyamat megismerése feltárja azokat a potenciális célpontokat, ahol a jövő gyógyszerei befolyásolhatják a biokémiai útvonalakat, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy addig még hosszú út áll a kutatások előtt.

Óraátállítás Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

„A cirkadián ritmus megzavarása néha elkerülhetetlen, de súlyos következményekhez vezethet. Ez a kutatás valójában a cirkadián ritmusnak az általános jó közérzetünkben betöltött jelentőségéről szól” – mondta a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent cikk társszerzője, Shimon Amir. „Fontos lépést tettünk az irányba, hogy képesek legyünk resetelni a belső óránkat, és ennek eredményeképpen jobbá tehessük nagyon sok ember egészségi állapotát.”