Virtuálisan fejlődhet a szürkeállomány

videojáték játék buli haverok
Friends playing video games together
Vágólapra másolva!
Kutatók MRI segítségével vizsgáltak meg videojátékokkal játszó alanyokat, ami alapján kiderült, hogy közülük egyesek jobb kognitív funkciókkal és nagyobb szürkeállománnyal rendelkeznek. 
Vágólapra másolva!

Egy kutatás azt a következtetést vonta le, hogy akár az amatőrök számára is fizikai kihívásokkal jár, ha akció videojátékokkal játszanak, beleértve a szem- és a kéz koordinációját, valamint a reakcióidőt is. Több bizonyíték van arra, hogy regionális vagy nemzeti bajnok videojátékosok jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, mint az amatőrök.

Megéri profinak lenni

A Dezhong Yao által vezetett kutatócsoport az amatőr és a profi játékosok agyát vizsgálták, a kettő közötti alapvető különbségek megtalálásának céljával. A tudományos jelentés szerint a tanulmány során MRI-vizsgálatokat végeztek el huszonhét profi, valamint harminc amatőr játékoson.

A tanulmány során huszonhét profi, valamint harminc amatőr játékost vizsgáltak Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A vizsgálatok középpontjában az inzuláris kéreg volt, mely a felfogással, a motoros - és a kognitív funkciókkal áll összefüggésben. Az eredmények szerint a profi játékosok agyában jobb funkcionális kapcsolatok voltak, mint a kevésbé jártasaknak. Egy képi „térképet” is alkottak a jelenségről a jobb és a bal agyféltekéről. A vastag, fehér vonalak az amatőrökhöz képest a jelentős eltéréseket mutatják, amelyeket a jártasabb alanyok agyában észleltek a szakértők.

A résztvevők agyáról készült "térkép" fehér vonalai az amatőrökhöz képest a jelentős eltéréseket mutatják Forrás: Origo

A bal a jobb

Kiemelkedő eltérések nagyrészt a bal agyféltekében voltak észlelhetőek, ehhez a részhez köthető a számítás, a logikai - és az objektív gondolkodás – mindez megmagyarázza, hogy a „nagyok” miért oldják meg jobban a videojátékokon belüli problémákat a kezdőkhöz képest. A szakértők szerint a problémák megoldásán túl a szürkeállományuk is nagyobb, mint az amatőröké, ezáltal hatékonyabb adatfeldolgozásra képesek.