4-7-8 és úgy alszik, mint a bunda

nő, alvás
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Mindent kipróbált már a meleg tejtől a birkák számolásáig és mégsem tud elaludni? Csupán három számot kell megjegyeznie: 4, 7, 8.
Vágólapra másolva!

Eldobhatja az altató tablettákat és nem lesz szüksége semmilyen különleges eszközre, mégis pár perc alatt elalszik, állítja egy arizonai orvos, dr. Andrew Weil. Csupán egy egyszerű légzőgyakorlatot, az úgynevezett 4-7-8 légzést kell alkalmaznia.

Dr. Weil szerint ez a légzéstechnika természetes nyugtató és ellazítja testet. A következőképpen kell helyesen kivitelezni.

  1. Fújja ki teljesen a levegőt a száján át és e közben hallassa a kilégzéshez társuló „shshshs” hangot.
  2. Csukja be a száját és nyugodtan szívja be a levegőt az orrán keresztül, miközben 4-ig számol magában.
  3. Ezután tartsa benn a levegőt, amíg 7-ig számol.
  4. Végül fújja ki lassan, folyamatosan a levegőt 8 másodperc alatt, „shshshs” hangot hallatva.
  5. Ismételje háromszor a 2-4. lépést.
4-7-8 és már alszunk is Forrás: Photononstop/Self Images

Figyeljen mindig arra, hogy az orron át lélegezzen be nyugodtan és a szájon át lélegezzen ki hallhatóan, mondja dr. Weil. A kilégzés mindig dupla ideig tartson, mint a belégzés. Az egyes szakaszok abszolút időtartama lényegtelen, csak a 4-7-8 arány a fontos.

Elalvás egy percen belül

A technika a pranayamán, egy ősi indiai gyakorlaton alapul, amelynek jelentése a légzés szabályozása. A Harvardon végzett orvos azt mondja, hogy a 4-7-8 módszer azért olyan hatékony, mert lehetővé teszi, hogy az oxigén jobban megtöltse a tüdőt.

A plusz oxigénmennyiség relaxáló hatást fejt ki a paraszimpatikus idegrendszerre, s így elősegíti a nyugalmi állapot elérését.

Dr. Weil azt javasolja, napi kétszeri gyakoroljuk a technikát 6-8 héten át, míg eléggé el nem sajátítottuk ahhoz, hogy akár 60 másodpercen belül elaludjunk a segítségével.

Dr. Weil oldalán további hasznos légző- és más gyakorlatokról is olvashatunk angolul.