Stroke-ot okozott a táplálékkiegészítő

Female Jogger human runner
Female Jogger on Coleman
Vágólapra másolva!
Egy svéd nőt edzés közben érte a szélütés, az orvosok arra gyanakszanak, hogy az esetet a sporthoz használt táplálékkiegészítőjének egyik vegyülete okozhatta, amely az amfetaminhoz hasonlít. Az eset vélhetően előremozdított egy eddig stagnáló kutatási folyamatot.
Vágólapra másolva!

Az egészséges és fizikailag is aktív ötvenhárom éves nő egy adag – svéd cég által gyártott – táplálékkiegészítőt használt, mielőtt elkezdte megszokott, aktív edzését 2014 januárjában.

Egyszer csak zsibbadni kezdett a keze

A nő nagyjából negyvenöt perce mozgott, amikor zsibbadni kezdett a bal keze, miután az érzés a nap további részében is tartott, orvoshoz fordult vele. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy a szélütés egy formáján, azaz vérzéses stroke-on (ekkor a vér az agyba szivárog, köznyelven ezt hívják agyvérzésnek) esett át a hölgy. Öt napig volt kórházban, majd teljesen rendbe is jött. Az eset furcsasága, hogy sem nála, sem a családjánál nem fordult elő korábban stroke, sem magas vérnyomás, sőt a testsúlya is ideális volt. A svéd orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a sporthoz használt táplálékkiegészítők okozhatták a nőnél az esetet, amelyről tudományos beszámoló is jelent meg a múlt évben.

A nő keze - miután táplálékkiegészítőt használt - sport közben kezdett el zsibbadni (a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Miután amerikai orvosok is tudomást szerezetek az ügyről, mintát kértek a nő által szedett táplálékkiegészítőből, hogy megvizsgálhassák, nincs-e benne olyan szer, amelyet nem tüntettek fel az összetevők között, de akár stroke-ot is okozhatna. Egy ilyen vegyületet találtak benne, ez a b-metil-fenetilamin (BMPEA), amely kémiailag hasonló, mint az amfetamin, de még soha nem tesztelték embereken, így annak hatásai nem ismertek – tették közzé a Journal Annals of Internal Medicine-ben. „Ez az első alkalom, hogy sikerült egyértelműen hivatkoznunk a BMPEA kiegészítő használatának súlyos egészségügyi következményeire” – mondta Dr. Pieter Cohen, a Harvard Medical School asszisztens professzora és a tanulmány társszerzője.

A múlt századi állatok sem reagáltak rá jól

Az 1930-as, 1940-es években vizsgálták a BMPEA vegyületet, amely a kísérleti macskáknál és kutyáknál magas pulzusszámot - és vérnyomást váltott ki. A BMPEA „útját” fokozott figyelemmel kísérték az elmúlt években is, miután több étrend-kiegészítőbe hatóanyagként belekerült. Áprilisban a Food and Drug Administration (FDA) öt vállalatot figyelmeztetett, hogy vonják ki a termékeikből a vegyületet, mert ártalmas lehet; az új tanulmány most még több bizonyítékkal szolgál arra, hogy mekkora potenciális veszélyeket hordoz magában a BMPEA és „valószínűleg emiatt kaphatott stroke-ot a svéd sportoló nő is” – mondta Cohen.

A táplálékkiegészítőben b-metil-fenetilamint találtak, amely kémiailag hasonló, mint az amfetamin és akár a stroke kiváltója is lehetett Forrás: Wikimedia Commons

Ám a kutatók még mindig nem jelenthették ki egyértelműen, hogy kizárólag ez okozhatta a nő stroke-ját, mivel az ritkán egészséges emberekkel is előfordulhat agyi aneurizma miatt, amely növeli a vérzés kockázatát. Azonban a vizsgálatok szerint a svéd hölgynél ez sem volt jelen a háttérben, a kutatók szerint teljesen egészséges volt az agya. Ennek ellenére a tanulmány említ több edzés előtti - és utáni táplálékkiegészítőt is, amelyek „sokszor úgy funkcionálnak, mintha szintetikus kábítószert használnánk” – mondta Cohen. Az FDA azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy a kétes összetevőjű termékeket lehetőség szerint kerüljék el, mert azok károsak lehetnek az egészségre.