Tippek és trükkök allergiásoknak

Kínoz az allergia? Gyógyszerek nélkül is tehetsz ellene - ezekre figyelj oda! dr.life
Vágólapra másolva!
Gyakorló allergiásként tudom, hogy vannak napok, amikor legszívesebben bezárkóznánk valami hűvös barlangba, ahol egy szál növény sincs, és ott vészelnénk át azt az időszakot, amíg az a növény ontja pollenjeit, amelyikről a szervezetünk azt hiszi, hogy veszélyes betolakodó, és emiatt teljes erővel védekezik ellene. Ám a tapasztalatom az, hogy allergiásként is egész jól lehet lenni - van néhány trükk, ami segít.
Vágólapra másolva!

Az első, amit le szeretnék szögezni, hogy - bár sokan mást állítanak - a tudomány állása szerint az allergia egyelőre nem gyógyítható. Viszont a tünetei remekül mérsékelhetők, illetve ki-ki kitapasztalhatja, hogy milyen életmódbeli változástól van jobban, tehát szenved kevésbé.

Ha valaki allergiás, akkor hosszú évek állnak rendelkezésére, hogy rájöjjön, milyen étkezéstől, milyen sporttól/tréningtől, készüléktől, készítménytől van jobban.

Az allergia tünetei enyhíthetők Forrás: Thinkstock

Orvos állapítsa meg az allergiát

Aki elsősorban allergiára gyanakszik, az menjen el orvoshoz, hogy ez megerősítést nyerjen (vagy kiderüljön, hogy másról van szó). Ha tudja, hogy mire allergiás, legalább úgy élheti az életét, hogy próbálja kerülni az azzal való találkozást, ráadásul az orvosi kontrollal elkerülhető, hogy az allergia asztmába forduljon át.

Én tizennégy éves korom óta élek úgy, hogy több mint 30 dologra vagyok túlérzékeny, szinte mindent kipróbáltam (orvosi injekciós terápiát, természetgyógyászati kezeléseket, diétát), de nem úszom meg az allergiát papír zsebkendő nélkül. Ez van. Mégis van néhány dolog, amit betartva kicsit könnyebb kibírni a szezont.

Az antihisztamin csillapítja az allergiás tüneteket Forrás: Thinkstock

Antihisztamin

Az egyik: mivel allergia esetén a szervezet - tévesen - hisztamint kezd termelni, ezért a leghatékonyabb a tünetetek mérséklésére, ha képesek ezt az anyagot semlegesíteni. Erre van az antihisztamin. Számtalan fajtája kapható. Receptre és recept nélkül is találunk a patikában, és érdemes ezzel is kísérletezni. Nemcsak azért, mert egyes fajtái az emberek egy részénél álmosságot okoznak, és akkor jó, ha megtaláljuk azt a készítményt, ami nem okoz ilyen gondot, hanem azért is, mert van, amelyik jobban csillapítja a tüneteket, és van, amelyik kevésbé. Nem vagyunk egyformák, nem reagálunk egyformán a hatóanyagokra.

Érdemes többféle antihisztamint kipróbálni!

Az antihisztamin nem ördögtől való dolog, roppant egyszerűen hat: a hisztamint befogadó receptorokhoz kapcsolódik (felcsatlakozik rájuk, mint a filctollra a kupak), és így a vérben keringő hisztamin nem tud hova csatlakozni, így nem váltódnak ki a kellemetlen tünetetek. Minél több ilyen receptort foglal el az antihisztamin és minél hosszabb időre, mi annál jobban vagyunk. Ezért érdemes pár napos próbát tenni a különböző hatóanyagú (nem csupán különböző nevű!) készítményekkel.

Szezon előtt kezdjük szedni

Ha tudjuk, hogy jön a "szezon", akkor előtte két héttel kezdjük szedni az antihisztamint, mivel akkor sokkal jobban hat. Ennek az az oka, hogy ha a hisztamin már kötődött a receptorához, akkor az antihisztamin már nem tud ugyanoda kapcsolódni. Ezért kell előbb a szervezetbe juttatni az antihisztamint, ezért kell a szezon előtt elkezdeni a gyógyszer szedését.

Én a parlagfű időszakában, néha a májusi pázsitfüves virágzás esetén is kénytelen vagyok napi 2 szemet is szedni, ha ezt a gyógyszer szedési útmutatója nem tiltja. Így viszonylag tünetmentes vagyok, vannak évek, amikor kisebb a pollenterhelés, olyankor senki észre nem venné, hogy allergiás vagyok.

Ám még ez sem garancia arra, hogy nem fog viszketni a szemem, az orrom, (még a fülem és a szájpadlásom is), illetve nem tüsszentek egymás után tízszer. Pláne, mivel nem kell ahhoz vidéken élni, hogy a virágpor elérjen minket. Sajnos több tíz, akár száz kilométert is utazik a széllel a pollen, így a nagyvárosokban is ugyanúgy jelen van, mint vidéken. Sőt a szennyezett városi levegő még az irritációt is erősíti.

Parlagfűmentesítés Debrecenben Forrás: MTI/Oláh Tibor

Otthoni rendszabályok

Az allergia megelőzésére bevezettem otthon néhány szabályt.

  • Ágyneműcsere (főként párnahuzatcsere) pár naponta. Erre azért van szükség, mert a fránya kis pollenek a hajunkon megtapadva a párnán landolnak, és az éjszakai nyugalmunkat teszik tönkre.
  • Hajmosás (nem muszáj samponnal, a sima víz is jó) minél gyakrabban. Na, ez az, amit én a derékig érő hajam miatt nem tudok megtenni, pedig csodát tesz. Én helyette vizes kézzel többször végigsimítom a hajam, amit a pollenszezonban mindenképp összefonva hordom. (Kisebb felületre tudnak rátapadni a virágpor szemcséi.)
  • Bár csábító, de ne szárítsuk a ruháinkat, ágyneműnket a szabadban pollenszezon idején. Így ugyanis magunk visszük be a virágport a lakásba.
  • Hazaérkezés után öltözzünk át otthoni ruhába, pollenszezon idején gyakrabban mossuk is ki őket.
  • A szellőztetést időzítsük késő estére, hajnalra, olyankor a legkisebb a pollenterhelés.
  • Szerezzünk be - ha van erre lehetőségünk - olyan porszívót, amely valóban felszívja a szőnyegbe, kárpitba ragadt virágport. Mossunk fel a szokásosnál gyakrabban.
  • Napi többszöri arcmosás hideg vízzel. Aki még nem próbálta, meg fog lepődni, milyen sokat javít a közérzeten. Persze sminkelt arccal kissé nehezebben kivitelezhető, de ha van az embernél alapozó, akkor felfrissíthető az arcmosás után a smink. A kéz, a felkar, a nyak, akár a ruházat hideg vizes, vagy legalábbis nedves kézzel való áttörlése is nagyon sokat segíthet!
  • Van, akinek bejön az orröblítés. Erre többféle megoldás is van, érdemes kipróbálni, mint ahogy az orr belsejét védő kenőcsöt is.
  • Az orrspray-k, orrcseppek között is mindenki megtalálja a neki legjobbat.
  • A nagy dózisú kalcium pozitív hatására ugyan nincsenek tudományos bizonyítékok, de van, aki jobban lesz tőle. Hirtelen jelentkező kellemetlen tünetek esetén legalább 500 mg-os pezsgőtablettát oldjunk fel vízben és igyuk meg. Ártani biztosan nem fog!
  • Ha erre van módunk, akkor az otthon levegőjét megszűrő légtisztító hasznos lehet, mivel legalább az ott eltöltött időben nem szolgáltatunk muníciót a szervezetünknek az újabb téves riasztáshoz. (Sokan megfigyelték, hogy a légkondicionált munkahelyükön vagy a bevásárló központokban jobban vannak, mivel a légkondiban részben leragad a pollen, és kevesebb van a keringő levegőben.)
  • Ha pedig el tudunk menekülni a szezon idejére a hegyekbe (Magyarországon a Mátra tetején például alig mutatható ki a parlagfű pollenje), vagy tengerpartra tudunk utazni (a magyar tenger sajnos erre nem jó), akkor a szervezetünk szó szerint fellélegzik! Ennek hiányában a hazai barlangokban, gyógybarlangokban találhatunk ideiglenes felüdülést, az is pollenmentes terület.
  • Én szezonban (ami nálam februártól októberig tart) nem indulok el otthonról papír zsebkendő, orrspray, antihisztamin és szemcsepp nélkül. Egy női táskába ez simán belefér.

Szóval az allergia bosszantó, felesleges, de mérsékelhető állapot, ha oda tudunk figyelni néhány dologra.