Vérből is kimutatható lesz a bélszindróma

vérvizsgálat
Vágólapra másolva!
Kifejlesztették a világ első vérvizsgálati módszerét, amellyel diagnosztizálni lehet az irritábilisbél-szindrómát. Ez valódi áttörésnek számít, ami a jövőben segíthet elkerülni a kellemetlen vizsgálatokat, a fájdalmas tüneteket, és a téves diagnózisokat.
Vágólapra másolva!

Kutatók kifejlesztették az első olyan vérvizsgálati módszert, amely kimutatja az irritábilisbél-szindrómát (IBS).

Ezzel a módszerrel gyorsan és pontosan tudják majd diagnosztizálni a fájdalmas állapotot, így a jövőben képesek lesznek enyhíteni a több millió embert érintő betegség tüneteit.

Mostantól már könnyebb lesz felállítani a diagnózist, a komolyabb betegségeket is kiszűrhetik, beleértve a bélrákot és a Chron-betegséget. Eddig erre még nem volt konkrét kidolgozott szűrővizsgálat, csupán rutinszerűen azonosították az IBS-t az orvosok.

Nem lesz szükség az orvosi találkozókra

Dr. Mark Pimentel, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center gasztroenterológusa szerint az új módszer sokat segíthet a betegek jövőbeli diagnosztizálásában, így még az éves orvosi találkozókra sem lesz szükség véleménye szerint. Elmondása alapján a vérvizsgálatok megerősítették, hogy az IBS kialakulása az ételmérgezésre vezethető vissza, ugyanis a baktériumokban lévő toxinok (például egy szalmonella-fertőzés esetén) súlyosan károsíthatják az emésztőrendszert, és ezzel együtt a kritikus fontosságú bélfunkciót is. Az új vérvizsgálatok azonosítani tudják a specifikus antitestek toxinokra való reakcióját.

Vérminták Forrás: Wikimedia Commons

Dr. Pimentel és csapata közel háromezer érintett beteget és az IBS-hez hasonló eseteket is tanulmányozott.

Az irritábilisbél-szindróma az Egyesült Államokban az egyik leggyakoribb betegség, az Egyesült- Királyságban minden ötödik embert, valamint a világ népességének tíz százalékát érinti.

„Az legtöbb betegnek egy időben azt mondták az orvosok, hogy a betegség csupán pszichés eredetű” – nyilatkozta Dr. Pimentel, vázolva az új diagnosztika módszer jelentőségét.