Súlyos égési sérülést okozott a margarita-koktél

Margarita, koktél
Margarita koktél ízű Palcohol is lesz
Vágólapra másolva!
Egy floridai férfi másodfokú égési sérülésekkel került az ügyeletre, miután hétvégén margarita-koktélt kevert. Kiderült, hogy a koktél egyik összetevője, a lime váltott ki nála egy furcsa kémiai reakciót.
Vágólapra másolva!

Aaron Peers a menyasszonyával élvezte a pihenést a kertben. A kellemes időtöltést egy margarita-koktél elfogyasztásával akarták megkoronázni. A koktél készítése közben Peers észre sem vette, hogy rácsorog a kezére az egyik alkotóelem, a lime-lé. (A margaritát tequilából, narancslikőrből és lime- vagy citromléből készítik.)

Másnap furcsa kivörösödés jelent meg a kezén,

a következő nap pedig egy nagy hólyag is kialakult, teljesen olyan, amilyen az égési sérüléseknél jelenik meg.

Veszélyes lehet a margaritában lévő lime Forrás: Wikimedia Commons

Elsietett az ügyeletre, bár fogalma sem volt, hogyan égethette meg magát. Egy darabig még az orvosok is tanácstalanok voltak, számolt be a különös esetről a CBS News.

Fitofotodermatitisz

Végül megállapították, hogy Peers úgynevezett fitofotodermatitiszben szenved. Ez

a növényi vegyi anyagok és a bőr között UV-sugarak hatására lejátszódó toxikus reakció,

amely rendkívül fájdalmas tüneteket okoz.

Ez bár szerencsére nem túl gyakori, de nem ismeretlen jelenség. Több növény, így a

zeller és a petrezselyem zöldje, valamint a kaukázusi medvetalp

is okozhat rendkívül súlyos tüneteket. Magyarországon tavaly történt egy nagy port felkavaró eset. Az első híradások szerint zellert, későbbi hírek szerint petrezselymet gyomláló napszámos asszonyok szenvedtek olyan súlyos égési sérüléseket, hogy kórházi ellátásra szorultak.

Legjobb orvosság a megelőzés

Peers kezelőorvosa elmondta, hogy az sem jelent biztonságot, ha korábban sosem fordult elő ilyen tünet valakinél. Megjelenéséhez elég, ha bizonyos növényi anyagokkal és erős napfénnyel kerül érintkezésbe a bőr.

A fitofotodermatitiszre a legjobb gyógymód a megelőzés, de léteznek olyan kezelések, amelyek eredményeként a tünetek nyom nélkül vagy szinte nyom nélkül (némi bőrelszíneződés visszamaradhat) gyógyulnak.