Nyugtatja az idegeket a kőkemény metálzene

metál zene
Vágólapra másolva!
Ha dühösnek érzi magát, hallgasson egy kis metálzenét! – ajánlja egy új kutatás, amely a zenestílus pozitív hatásait hangsúlyozza.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy a hangos és „kaotikus” zene agresszív viselkedést vált ki az emberekből, vagy éppen depresszióssá teszi őket. Ennek az állításnak mondanak ellent a Queenslandi Egyetem pszichológusai, akik szerint a stílus kedvelői inspirálttá és nyugodttá válnak, ha kedvenc dübörgős számaikat hallgathatják.

– mondta Leah Sharman, az egyetem pszichológusa, a tanulmány egyik szerzője. „Ha mérgesnek érezték magukat, az extrémzene-kedvelők olyan agresszív muzsikát hallgattak, amely megfeleltethető volt saját dühszintjüknek. „Érzelmeik teljes skáláját sikerült a dalok által felfedezniük, ezzel párhuzamosan pedig aktívabbnak és inspiráltabbnak is érezték magukat" – mondta Sharman.

A metálzene inspirál

A Frontiers in Human Neuroscience című szakfolyóiratban publikált kutatás során 39, 18 és 34 év közötti extrémzene-kedvelőt vizsgáltak, akik rendszeresen hallgattak ilyen muzsikákat. A megfigyelés első 16 percében a résztvevőket

kényes témák firtatásával (például munka, kapcsolatok, pénzügyi problémák) hergelték, majd 10 percen keresztül vagy fémzenét hallgattattak velük, vagy egy csendes helyiségbe helyezték őket.

Forrás: AFP/Axel Heimken

– hangsúlyozták a kutatók.

Agresszív zene vagy szomorú muzsika?

„A tanulmány másik célja annak kiderítése volt, hogy a zaklatott hangulatban lévő résztvevők milyen dalokat választanának ki a lejátszási listából” – mondta Sharman. „Érdekes volt megfigyelni, hogy a kiválasztott zenék fele agresszív témákat dolgozott fel, a másik fele viszont főként szomorú szövegvilággal közvetítette a világfájdalom érzését.”

A válaszok egyértelműen azt sugallták, hogy a zeneválasztás célja a pozitív önszabályozás volt” – írták a kutatás szerzői.