Fogadjunk, hogy eddig rosszkor mosott kezet!

baktériumok a kézen, kézmosás, gyerekek kezet mosnak
Vágólapra másolva!
Azt tanították nekünk, hogy vécézés után mossunk kezet, mert "koszosak" leszünk. Ebben persze van igazság, senkit nem beszélnék le erről a műveletről. Ám szeretném rábeszélni önöket arra, hogy mossanak kezet azelőtt is, mielőtt bevonulnak az illemhelyre.
Vágólapra másolva!

Tájkép kézmosás után

Merthogy ha csak pisilésről van szó, akkor jó tudni, hogy az egészséges ember vizelete steril, maximum annyi kórokozó kerül bele, amennyi a távozás során a húgycsőből és a nemi szervek környékéről belesodródik. Csak valahogy az emberi kiválasztás termékei iránt viszolygást érzünk, és persze teljesen jogos, hogy szeretnénk úgy visszatérni a napi elfoglaltságainkhoz, hogy tudjuk, nem maradt "olyan" a kezünk, és nem nyúlunk a magunk vagy mások dolgaihoz piszkos kézzel.

Az alapos kézmosással a gyakori fertőzések több mint a fele megelőzhető Forrás: AFP/Thomas Lohnes

Ha nagydolgunkat végezzük, akkor is automatikus utána a kézmosás. Vagy mégsem? Pár éve a Londoni Egyetem Higiénia és Trópusi Orvostudomány Fakultásának kutatói végeztek laboratóriumi vizsgálatokat Nagy-Britanniában. Begyűjtöttek 12 városban összesen 390 mintát mobiltelefonokról és kezekről.

Sokan csak állítják

A laboratóriumi elemzés mellett

az embereket a kézmosási szokásaikról is kikérdezték.

Nos, az derült ki, hogy a kutatásban részt vevő emberek egy része csak mondta, hogy kezet mosott vécézés után, valójában nem tette meg ezt, így a kezén és a mobilján E. coli baktériumokat találtak.

Különféle E. coli baktériumok Forrás: Wikimedia Commons

Ez a kórokozó fekáliával terjed, gyomorpanaszokat, komoly ételmérgezést okozhat.

És mivel ezek a kórokozók képesek órákig életben maradni (különösen a napfénytől védett, meleg helyeken) ezért a mobiltelefonon, billentyűzeten is elvannak egy darabig.

Az okostelefonok érintőképernyőjén rengeteg baktérium, kórokozó tapadhat meg, megfelelő kézhigéné nélkül Forrás: Thinkstock

A brit vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy bár a felmérésben szereplő emberek 95%-a állította, hogy szappannal mos kezet, amikor az csak lehetséges, mégis - óriási különbség -

a mobiltelefonoknak csupán 8%-a volt mentes a kórokozóktól,

a vizsgált emberek 82%-ának volt a keze épp a vizsgálatkor baktériummal szennyezett. Ez csak úgy lehetséges, ha egyáltalán nem, vagy nem jól mostak kezet.

Több a baktérium az okostelefonon, mint a WC kilincsen

Ám a kézmosás "előtte" is legalább ennyire fontos egészségügyi szempontból. Hogy miért? Ön most épp a monitor előtt ül, a billentyűzetet és az egeret használja, vagy a tabletjén, okostelefonján olvassa ezt a cikket. Utoljára mikor takarította le ezeket? Vélhetőleg azt válaszolja magában, hogy "régen", vagy "nem is emlékszem". Márpedig ebben az esetben rossz hírem van. Ugyanis a telefonkagyló, az okos telefon, a tablet, a billentyűzet, az egér szennyezettebb mint a WC-kilincs.

A laptop billennyűzete szennyezettebb lehet, mint a WC kilincs Fotó: Origo

Elég csupán néhány óra kézmosás nélkül, és máris akár 1000 baktérium korzózhat vígan a tenyerünkön és az ujjainkon. Aztán persze onnan rákerül a munkaeszközeinkre, egy óvatlan érintéssel pedig a szánkba, szemünkbe.

Mivel vannak baktériumok, melyek akár napokig, hetekig életben maradnak és fertőznek,

máris meggondolandó, hogy a férfiak jól teszik-e, ha kézmosás nélkül hozzányúlnak a becsesebb szervükhöz.

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy a nem megfelelő higénia mennyi fertőzés kockázatának tesz ki bennünket Forrás: Wikimedia Commons

Nem vicc, tényleg el lehet kapni csúnya fertőzést így is. A nőknek egy kicsit más a helyzete, mivel csupasz kézzel nem érintik magukat pisilés közben és utána, de higgyék el, jobb a békesség.

Szándékolatlan fertőzést kockáztat

Ha ugyanis nem mos kezet pisilés előtt, akkor

férfiként és nőként is azt kockáztatja, hogy kórokozókat visz a nemi szervére vagy annak környékére,

azok pedig a nedves, meleg, sötét helyen vígan szaporodni kezdenek. És persze betegségeket okozhatnak férfiaknak és nőknek egyaránt - remekül megfertőzve a partnert is.

A pároknak egymás egészségére is illik odafigyelniük Forrás: Thinkstock

Persze nem feltétlenül, nem minden esetben, hiszen

a remek immunrendszerünk igyekszik minden kórokozóval elbánni,

de a szervezetünk védekezőrendszere sem lehet mindig jó formában. Néha becsúszik néhány galád kórokozó a pajzson keresztül. Fél perc kell egy kézmosáshoz, ez belefér vécézés előtt és után is. Szerintem nem érdemes reszkírozni.

Piszkos kéz betegségek

Piszkos kéz által a legkönnyebben náthát, influenzát, tüdőgyulladást és egyéb légúti fertőzéseket, hasmenéses (úgynevezett enterális) megbetegedéseket lehet összeszedni.

De minden nyálkahártya (így a nemi szervünk nyálkahártyája is) ki van téve annak, hogy a kezünkről oda kerül számos más vírus és baktérium, melyek betegséget okozhatnak.

Igen sok az úgynevezett piszkos kéz betegség Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Akik sokat utaznak tömegközlekedési eszközzel, eljárnak bevásárolni, olyan munkát végeznek, amely során tárgyakat fognak meg (és szinte minden munka ilyen), egészségügyi ellátóhelyeken, szociális intézményekben dolgoznak, azok mindenképpen szokjanak rá a rendszeres, alapos kézmosásra. Vécézés előtt is.