Művért tesztelnek pár éven belül Nagy-Britanniában

T-sejtek
Emberi vér vörösvérsejtekkel, T-sejtekkel (narancs) és vérlemezkékkel (zöld)
Vágólapra másolva!
Laboratóriumban előállított vér kipróbálását tervezi két éven belül a brit nemzeti egészségügyi szolgálat. Reményeik szerint így segíthetnek azokon a betegeken is, akik a véradók hiánya miatt nem jutnak megfelelő vérhez.
Vágólapra másolva!

Az új vérsejteket a véráramban normális körülmények közt is keringő őssejtekből fogják nagy tömegben előállítani. A biztonsági tesztek részeként először mintegy 20 embernek fognak beadni „művért”. Ha minden jól megy akkor kiterjesztik majd a vizsgálatokat.

Különleges betegségben szenvedőkön is segíthetnek

A brit vérátömlesztéssel és transzplantációval foglalkozó szervezet (NHS Blood and Transplant) szerint ez mérföldkő lesz az egészségügyben, és például olyan embereknek is tudnak majd segíteni vele, akik

sarlósejtes vérszegénységben szenvednek.

(A sarlósejtes vérszegénység örökletes betegség, amelyre a vörösvérsejtek túlzott pusztulása és egy részük sarló alakú elváltozása jellemző.)

Emberi vér vörösvérsejtekkel, T-sejtekkel (narancs) és vérlemezkékkel (zöld) Forrás: Dennis Kunkel, Dennis Kunkel Microscopy, Inc.

A művér megoldást jelenthet azon betegek számára is, akiknek nagyon nehéz megfelelő vért találni.

A próbát a bristoli, a cambridge-i és az oxfordi egyetem szervezésében kezdik meg előreláthatólag 2017-ben.

Egészséges embereken próbálják ki

A tesztek folyamán egészséges embereknek adnak majd be 5-10 milliliter (kevesebb mint két teáskanál) laboratóriumban előállított vért. Ez jóval kisebb mennyiség, mint egy vértranszfúziós egység, ami nagyjából 470 milliliter.

hogy alternatívát kínálhassanak a véradók által adományozott vér mellé a betegek kezeléséhez” – mondta dr. Nick Watkins, az NHS Blood and Transplant munkatársa.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy 2017-re a csapatunk készen áll, hogy elvégezze emberi önkénteseken az első korai fázisú klinikai vizsgálatokat. Ezek célja, hogy összehasonlítsa a mesterségesen előállított sejteket a donoroktól levett vérrel.

A cél nem a véradás leváltása, hanem a speciális kezelések nyújtása egyes betegcsoportok számára” – tette hozzá Watkins.