Beültethető gyógyszeradagoló chipek váltják az injekciókat

gyógyszeradagoló chip
A gyógyszeradagoló chip prototípusa
Vágólapra másolva!
Pár éven belül beültethető mikrochip alapú eszköz válthatja ki a rendszeres gyógyszerszedést a krónikus betegeknél, jelentette be egy egyesült államokbeli biotechnológiai cég.
Vágólapra másolva!

A krónikus betegségekben szenvedőknek sok kényelmetlenséget okoz a rendszeres injekciózás vagy gyógyszerszedés. Úgy tűnik, ennek nemsokára véget vet a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik partnere, a Microchips Biotech kutatóinak találmánya.

Akár 16 évig is működik

Ha a klinikai vizsgálatok is sikerrel zárulnak, akkor kereskedelmi forgalomba kerül egy olyan mikrochip alapú eszköz, amely beültethető, vezeték nélkül szabályozható és akár több évig is képes adagolni a szükséges gyógyszereket a szervezetben.

A gyógyszeradagoló chip prototípusa Forrás: Microchips Biotech

A mikrochip sok száz gombostűfej nagyságú tartóból áll, amelyeket gyógyszerekkel töltenek fel.

A tartókat fémmembrán zárja le. Az eszköz által kibocsátott elektromos áram hatására a membrán felnyílik, és kiszabadul egy adag gyógyszer.

Az eszköz gyógyszeradagolását vezeték nélkül lehet szabályozni, és akár 16 évre elegendő hatóanyagot lehet benne tárolni.

Könnyebbség a krónikus betegeknek

A készülék elsősorban állandó gyógyszerelést igénylő betegségekben – például diabéteszben, rákban, szklerózis multiplexben és csontritkulásban – szenvedők kezelésében jelenthet nagy előrelépést.

A fejlesztést felkarolta az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég,

a Teva is, amely 35 millió dollárral támogatja a bevezetést megelőző klinikai vizsgálatokat. A beültethető készülék nemcsak a betegek életminőségét javítja majd, de a gyógyítás költségeit is leszorítja. Az USA-ban évi 100-289 milliárd dollárra becsülik ugyanis a nem megfelelő gyógyszerszedésből eredő járulékos egészségügyi kiadásokat.

Fogamzásgátló és hormonadagoló chipek

A cég a gyógyszeradagoló elvén működő igény szerint ki- és bekapcsolható fogamzásgátló eszközt, valamint hormonadagoló eszközt is fejleszt.

Utóbbit az

első beültethető „mesterséges szervnek”

tartja Michael Cima, a Microchips Biotech társalapítója, mivel belső elválasztású mirigyként működik.

„Sok terápia próbálja meg kémiailag befolyásolni az endokrin rendszert” – mondta Cima. „Mi ezt ezzel az általunk létrehozott mesterséges szervvel tesszük meg.”