Nem fáj, viszont életet menthet a vastagbélszűrés

vastagbéldaganat, vastagbélrák
Bowel cancer, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül kiemelkedő helyen áll. A halálesetek nagy része megelőzhető lenne rendszeres, szervezett szűrővizsgálattal, amely azonban országos szinten egyelőre nem érhető el, az ezt előkészítő modellprogramok viszont már több megyében elindultak. A szűrés menetéről, az eddigi tapasztalatokról, valamint a lehetséges résztvevők köréről az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Ijesztő statisztika

A vastagbél- és végbélrákos esetek száma világszerte rohamosan nő. Magyarországon a probléma különösen súlyos méreteket öltött, a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos betegség, és a második a daganatok okozta halálozások között -

ez az arány az egyik legmagasabb az Európai Unión belül.

Ha konkrét számokat nézünk, a Nemzeti Rákregiszterben évente mintegy 9000-10500 új vastagbél- és végbéldaganatos eset szerepel. A megbetegedések száma 50 éves kor felett kezd el emelkedni, az elhunytak száma 2012-ben közel 5500 fő volt.

A vastagbélrák számítógépes illusztrációja Forrás: SPL

Életet ment a szűrés

A daganatok kialakulását nemenként és életkoronként is különböző tényezők befolyásolják. A férfiak körében általában magasabb a halálozás, mert nehezebben mennek el a szűrésre, és így a betegség késői stádiumban kerül kezelésre.

Pedig a sikeres gyógyításnak és a halálozás csökkentésének előfeltétele az átlagos kockázatú – vagyis az 50-70 év közötti - lakosság szűrése, az időben történő felismerés, a rákmegelőző állapotok és a kialakult betegség korai kezelése.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerint az eddigi tapasztalatok tehát egyértelműen szorgalmazzák a szervezett vastagbélszűrés országos kiterjesztését. Előtte azonban szükséges volt egy olyan szervezési és szűrési modell kipróbálása, amely megvizsgálta az érintett lakosság hatékony elérésének, mozgósításának és szűrésének módját és lehetőségeit.

A Pilot jellegű szűrőprogramok kiterjesztésének támogatása című kiemelt projekt 2013 júniusában indult és 2015. október 31-én zárul le. A program egyik alprojektje a háziorvosi vastagbélszűrés.

Vastagbéldaganat endoszkópos vizsgálat alapján készült illusztrációja Forrás: SPL

Csongrád megyében teljes gőzzel zajlik a szűrés

Jelenleg egész megyére kiterjedő, nagyobb kapacitású program Csongrád megyében zajlik,

itt 117 háziorvosi praxis (a praxisok 50 százaléka) vállalta az önkéntes csatlakozást.

Kevesebb, önként jelentkező praxis bevonásával Heves, Győr-Moson-Sopron, illetve Nógrád megyében zajlik vastagbélszűrési modellprogram.

Hogyan lehet a programban részt venni?

A szűrés szempontjából a célcsoport a programban részt vevő háziorvosok ellátási területéhez tartozó, életkoruk alapján rizikócsoportba sorolt, de átlagos kockázatú férfiak és nők.

Népegészségügyi célú szűrővizsgálatot csak panasz és tünetmentes egyének esetében célszerű végezni.

A szűrendő lakosok listáját az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hivatalosan az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapja meg. A listát a projekthez csatlakozott háziorvosi praxisoknak továbbítja, akik a helyi ismeretek alapján a lakoslistát áttekintik, és bejelölik azokat a pácienseiket, akiknek meghívólevelet kérnek.

Az ÁNTSZ szerint azért szükséges a lakosságlista áttekintése, mert így elkerülhető a jelenleg is gasztroenterológiai gondozásban lévő, vagy lakóhelyet váltott, esetleg elhunyt páciensek meghívása a szűrésre.

Ezt követi a lakosoknak szóló meghívólevelek kiküldése.

A programba való meghívás központilag szervezett, egyénileg jelenleg nem kezdeményezhető. A részvétel feltétele, hogy az egyénnek a programhoz csatlakozott háziorvosa legyen, valamint központi meghívás útján a szűrővizsgálatra meghívólevelet kapjon. A meghívottak számára a vastagbélszűrésen történő részvétel ingyenes.

Hogyan zajlik egy ilyen szűrővizsgálat?

A vastagbélrák leggyakrabban a vastagbélben növő, kezdetben jóindulatú polipból képződik. A polip egy szemölcsszerű képződmény a bélben. A vastagbélben lévő egyes polipok idővel rosszindulatúvá alakulhatnak.

Polip eltávolítása a vastagbélből Forrás: SPL

A vastagbélben növő polip és rák is alkalmanként vérzik. Ez a kis mennyiségű vér szabad szemmel nem látható, azonban laboratóriumi vizsgálattal a székletből kimutatható.

Így a szűrővizsgálat nyomán felfedezhetők a polipok, és eltávolíthatók mielőtt rákká alakulnának,

illetve a már kialakult vastagbélrák is felfedezhető, amikor tünetet vagy panaszt még nem okoz.

Az idejében felfedezett vastagbélrák gyógyulási esélyei jók.

A jelenleg zajló modellprogramokban a vastag- és végbélrák szűrése székletből, a szabad szemmel nem látható vér immunkémiai laboratóriumi kimutatásával történik. Az immunkémiai székletvér-teszt használata azért előnyös, mert csak emberből származó vért mutat ki. Így a teszt elvégzése előtt nem kell speciális diétát tartani. (A korábbi teszteket például a vörös hús fogyasztása miatt a bélrendszerben megjelenő vér megzavarhatta.)

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy

a vastagbélszűrési program keretében elvégzett székletvér kimutatáson alapuló vizsgálatok nem járnak fájdalommal, egyszerűen elvégezhetők.

Mi a helyzet pozitív és negatív eredmények esetén?

Az esetek nagyjából 92%-ban a szűrővizsgálat eredménye negatív, ez azt jelenti, hogy nem találtak kimutatható mennyiségű vért a székletben. Ilyenkor a két év múlva esedékes újabb meghívásig a lakosnak nincs további tennivalója.

Természetesen, mivel egyik szűrővizsgálat sem ad 100%-ban megbízható eredményt, a háziorvosok felhívják pácienseik figyelmét, hogy milyen tünetek észlelésekor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni még negatív székletvér szűrési eredmény esetén is, elővigyázatosság céljából. Ilyen jellemző panasz lehet a két hétnél tovább húzódó székrekedés, hasmenés vagy ezek váltakozása.

Emberi vastagbél replikája egy interaktív kiállításon Forrás: Getty Images/Mario Tama

Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a székletben vér vagy nyák található, továbbá ha valamilyen nyilvánvaló okkal nem magyarázható testsúlycsökkenés jelentkezik.

Nem negatívnak - vagyis székletvérre pozitívnak - tekintik a vizsgálatot, ha a laboratóriumi analízis során vért találnak a székletben. Ebben az esetben a háziorvos további vizsgálatra, gasztroenterológiára irányítja a pácienst, ahol megszervezik a vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát). A kolonoszkópia alkalmával az egész vastagbelet részletesen átvizsgálják. Az esetleges rendellenességekből mintát lehet venni, sőt a kisebb elváltozások a vizsgálat során el is távolíthatók, amelyeket szövettani vizsgálatra küldenek tovább.

Kolonoszkópiás vizsgálat Forrás: U.S. Navy/Mc2 Chad A. Bascom

A nem negatív vizsgálati eredmény persze nem jelenti azt, hogy biztosan daganatos betegség áll a háttérben, mert egyéb elváltozás esetében is lehet pozitív a teszt, ezért szükséges a pozitivitás mögött álló okot tisztázni. A minta lehet értékelhetetlen is, ami azt jelenti, hogy a laboratóriumban nem tudták elvégezni a széklet minta vizsgálatát valamilyen technikai ok miatt. Ezekben az esetekben célszerű újabb mintát küldeni analízisre.

Sokan elmentek a szűrésre

A tényleges szűrés 2015 januárjában kezdődött. Azóta Csongrád megyén belül két ütemben 22 155 meghívólevelet küldtek ki. A meghívó alapján a háziorvosnál megjelent és pácienscsomagot átvett lakosoktól 2015. június 10-ig 7 416 vizsgálat (2 minta/fő) történt a kémiai laboratóriumban, az első szűrési ütemben tehát 54% volt a megjelenési arány.

Mindez az ÁNTSZ szerint azt mutatja, hogy a vastagbélszűrés iránt nagy az igény és az érdeklődés.

Ami az eredményeket illeti, a vizsgált személyek közül eddig 888 egyénnél bizonyult a minta „nem negatívnak”, akiket a háziorvosok kolonoszkópiás vizsgálatra utaltak. Az ÁNTSZ elmondta, hogy a modellprogram tapasztalata megerősítette azt a nézetet, hogy a nem negatív eredmények aránya az életkor előre haladtával emelkedik.

Forrás: SPL

A kolonoszkópiára beutaltak közel fele egyébként már bejelentkezett a gasztroenterológiai laboratóriumokba, többségüknél a vastagbéltükrözés is megtörtént.

– hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Júliusban kész lehet a hatástanulmány

A szervezet elmondta, hogy a program országos kiterjesztését egy igen összetett, bonyolult tervezési munka előzi meg. Ennek egyik állomása egy olyan hatástanulmány, amely az eddigi mintaprogramokat, a jelenleg futó projekt tapasztalatait, a külföldi példákat és a hazai felmérések adatait elemzi. Ennek alapján dönt a szakpolitika a népegészségügyi célú vastagbélszűrés országos kiterjesztésről.

A tanulmány várhatóan 2015 júliusában készül el, és csak a benne szereplő javaslatok feldolgozása után kezdődhet meg a szervezési munka az országos kiterjesztés előkészítéséhez.