Gyomirtószenzor diagnosztizálná a szklerózis multiplexet

sclerosis multiplex, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyes autoimmun idegrendszeri betegségek, valamint bizonyos fej és nyaki tumorok korai diagnózisát is lehetővé tenné a brazil kutatók által kifejlesztett környezetvédelmi eszköz.
Vágólapra másolva!

Az orvostudomány számára is hasznos lehet

Szervezetünkben a biológiai jelzőanyagok, azaz biomarkerek szintje valamely kóros folyamat esetén eltér a normálistól, és az eltérés objektíven mérhető - számos ellenőrző laborvizsgálat ezen a felismerésen alapul.

Bizonyos betegségek azonban nehezen diagnosztizálhatók, illetve a tünetek összetéveszthetők más kórral. Ilyen esetekben vehetné az orvostudomány nagy hasznát az új műszernek, amelyet a brazil Sao Carlos Egyetemen fejlesztettek ki eredetileg növényvédő-szerek, nehézfémek és más szennyezőanyagok kimutatására.

A szenzor annak köszönheti különleges érzékenységét, hogy nanométeres mérettartományú alkotóelemekből áll.

Nanotartományban az anyagok tulajdonságai (oldhatóságuk, forráspontjuk, reakcióképességük stb.) megváltozhatnak, ennek köszönhetően jelen esetben szélesebb spektrumon mér a műszer, érzékenyebbé válik.

Egyszerű a működési elve

Az új érzékelő lényege a kimagasló tulajdonságokkal rendelkező szilícium-nitrid műszaki kerámiából készülő nanoszonda, amelynek csúcsán egy enzim-, fehérje- vagy más molekula található. Működés közben ez a molekula érintkezik a vizsgálni kívánt anyag egy molekulájával (környezetvédelmi alkalmazás esetén), illetve egy immunfehérjével, baktériummal vagy vírussal (egészségügyi alkalmazás esetén). Ennek során a két molekula összetapad, amitől a szondában lévő elasztikus húr meghajlik: e meghajlás mértéke alapján lehet azonosítani a vizsgált molekulát (fehérjét, baktériumot, vírust).

Az orvosi vizsgálathoz elegendő volna egyetlen csepp a gerincvelői folyadékból:

amennyiben a nanobioszenzor jelez, a páciens nagy valószínűséggel szklerózis multiplexes (SM) beteg, és szükséges további vizsgálatra, így MRI-re (mágneses magrezonancia) továbbküldeni, ami viszonylag költséges eljárás.

Egyszerűbbé válnának a vizsgálatok Forrás: AFP

Fontos volna a korai diagnózis

Az SM-ben a szervezet immunrendszere saját maga ellen fordul. Gyulladásos folyamat következtében károsodik az idegsejtek myelin védőburka, emiatt viszont romlik az adott idegsejtek ingerületvezetési képessége. A sérült területen hegszövet képződik, amely tartós zavart okozhat az idegrendszer működésében, hosszú távon akár súlyos mozgáskorlátozottság alakulhat ki.

Probléma, hogy nehéz az SM korai diagnózisa, nincs gyorsteszt, hanem többrétű vizsgálat szükséges. S bizonyos tünetei összetéveszthetők más betegséggel, például a szintén autoimmun eredetű és a látóideget érintő neuromyelitis optica betegséggel.

Az SM tartós zavart okozhat az idegrendszer működésében, hosszú távon akár súlyos mozgáskorlátozottság alakulhat ki Forrás: AFP

Ez vezetett ahhoz, hogy a környezetvédelmi célra kifejlesztett érzékelőt orvosdiagnosztikai céllal is kipróbálják, nyilatkozta a brazil kutatást koordináló Fábio de Lima Leite fizikusprofesszor.

A kutatócsoport azon fáradozik, hogy a fenti betegségekhez eddig nem vizsgált biomarkereket azonosítson, illetve megkezdte a daganatos megbetegedések 10 százalékát kitevő fej- és nyaki tumorok korai diagnózisához szükséges teszt fejlesztését.