A C-vitamin meghosszabbítja az életet

Szaloniki, Görögország, válság, nyugdijas asszony a belvárosi piacon gyümölcsöt vásárol.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.06.30.
Szaloniki, Görögország, válság, nyugdijas asszony a belvárosi piacon gyümölcsöt vásárol. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.06.30.
Vágólapra másolva!
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát, állapították meg dán kutatók.
Vágólapra másolva!

A 100 000 dán lakos adatait feldolgozó kutatásból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 20 százalékkal a korai halál bekövetkezésének kockázata, azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyen élelmiszert, mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház orvosa.

A C-vitamin a hatékony

„Ezzel egy időben megállapítottuk, hogy a csökkent kockázat

– tette hozzá Kobylecki, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A C-vitamint célszerű gyümölcsből és zöldségből beszerezni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A C-vitamin többek közt segít a kötőszövetek felépítésében, amelyek különféle szöveteket és szerveket kapcsolnak össze, illetve támasztanak alá a testben. A C-vitamin ezen kívül hatékony antioxidáns, amely védi a sejteket és a biológiai molekulákat a betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek okozta károsodástól.

Az emberi szervezet

nem képes a C-vitamin előállítására,

ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk ezt a fontos anyagot.

A vitaminkészítményeknél jobb az egészséges étrend

„Tudjuk, hogy a gyümölcs és a zöldség egészséges, de a kutatásaink most pontosabban is rámutattak arra, miért” – mondta Børge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem orvosi fakultásának professzora. „A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása a természetes módja, hogy növeljük a C-vitamin vérbeli szintjét. Ez hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatának csökkentéséhez.”

Igazi C-vitamin-bomba Forrás: MTI/Rosta Tibor

„Bár a C-vitamint vitaminkészítményekkel is bevihetjük szervezetünkbe, mégis

– fűzte hozzá Børge Nordestgaard.

A kutatók most azt kívánják felderíteni, hogy a C-vitaminnal kombinált más tényezőknek van-e befolyásuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a korai halálozásra.