A törvényt hibáztatja, mert tűzijáték-rakéta robbant a fia fején

tűzijáték, szilveszter, Sydney
Ausztráliában már 2015. van. Tűzijátékok petárdái robbannak Sydney kikötőjénél, az operaház fölött szilveszter éjszakáján
Vágólapra másolva!
Újabb Darwin-díjra méltó eset történt múlt héten az Egyesült Államokban. Egy 22 éves fiatalember halt meg, miután a fejéről próbált elindítani egy tűzijáték-rakétát. Az édesanya szerint azonban a törvény a hibás, mert mindenféle előképzettség nélkül engedélyezi a veszélyes robbanószerek használatát.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban július 4-én ünneplik a függetlenség napját. Ilyenkor rengeteg hivatalos és magán tűzijátékot tartanak. Maine államban csak 2012 óta engedélyezik az otthoni tűzijátékot, és azóta most történt az első halálos baleset, amelyről a Medical Daily online folyóirat számolt be.

Félresikerült a fejről indítás

Devon Staples 22 éves fiatalember a barátaival szórakozott. E közben jócskán felöntött a garatra, és az a szerencsétlen ötlete támadt, hogy

a fejéről fog elindítani egy tűzijáték-rakétát egy újratölthető vetőcsőből.

Szilveszteri tűzijárék Sydney kikötőjénél, az operaház fölött Forrás: MTI/EPA/AAP/Nikki Short

A többiek – köztük a bátyja is – megpróbálták lebeszélni a tervről, de Staples hajthatatlan maradt. Balszerencséjére a vetőcső felrobbant, és a fiatalember olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Darwin-díjas eset?

Többen úgy gondolják, a fiatalember esélyes az idei Darwin-díjra. A díjat olyan elhunyt (vagy szaporodóképességüket vesztett) emberek kaphatják meg, akik valamilyen különös, buta, ügyetlen módon vetettek véget az életüknek, illetve váltak impotenssé. A díjat azért Darwinról nevezték el, mert

a kiválasztódásról szóló elmélete értelmében ezek az emberek segítik az emberiséget azzal, hogy nem örökítik tovább a génjeiket.

Staples édesanyja azonban nem a fiát okolja a balesetért. Nyílt felhívást intézett a törvényalkotókhoz, hogy hozzanak olyan jogszabályt, amely kötelezővé tenné mindenki számára

egy biztonsági tanfolyam elvégzését,

akik tűzijátékkal akarnak foglalkozni.

Elhasznált petárdák a szilveszteri ünneplés után Budapesten Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A tűzijáték nem gyerekjáték

Az anya szerint azért történt a végzetes baleset, mert a fia azt hitte, a tűzijáték-rakéta „döglött”, azaz nem fog felrobbanni. Úgy gondolja, hogy a fia nem volt bolond, csak bolondozni akart, hogy a többieket megnevettesse azzal, hogy az ártalmatlannak vélt robbanószert a fejére teszi.

Sajnos sokan valóban nem veszik elég komolyan a tűzijáték jelentette veszélyeket. A függetlenség napi ünnepségeken elég

gyakoriak a pirotechnikai eszközök okozta végtagvesztéssel és más súlyos sérülésekkel járó balesetek és a tűzesetek.

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a tanfolyamok sem segítenének azokon a helyzeteken, amikor hiányzik a józan ész. A teljes tiltást viszont a többség ellenzi, és valószínűleg az sem hozná meg a kívánt eredményt.