Nem kell több szúrás a vércukorméréshez

Az újbegy megszúrása elengedhetetlen de fájdalmas művelet
Az újbegy megszúrása elengedhetetlen de fájdalmas művelet
Vágólapra másolva!
Az új lézeres készülék anélkül is képes érzékelni a vércukorértéket , hogy meg kellene szúrni a cukorbeteg páciens ujját egy csepp vér kinyeréséhez.
Vágólapra másolva!

Senki sem szereti a tűszúrást

Egy diabéteszesnek átlagosan napi 3-5 alkalommal kell mérnie a vércukorszintjét, de a szokásostól eltérő élethelyzetben akár 10-szer is. Ez tíz szúrást jelent: az ujjbegyet kell megbökni a lándzsának nevezett eszközzel, hogy kiserkenjen egy csepp vér. Csakhogy ujjbegyünkben rendkívül sok idegvégződés van, ezért még egy apró szúrás is fájdalmat okoz.

Az újbegy megszúrása elengedhetetlen de fájdalmas művelet Forrás: Thinkstock

Különösen a gyerekek viselik nehezen a vércukormérés kellemetlen, de létfontosságú műveletét. Számukra nyújtana hatalmas megkönnyebbülést a brit Leeds-i Egyetem fejlesztése, egy újfajta vércukormérő, amelyre

elegendő rátenni az ujjunkat, és 30 másodperc múltán leolvasható az eredményt a kijelzőről.

Kétféle felhasználás lehetséges

A készülék lényege az a nanotechnológiai szilikátüveg lap, amelyben az ionok infravörös fénnyel kezdenek fluoreszkálni, amint kis teljesítményű lézersugár éri őket.

Inzulinmolekulák Forrás: Wikimedia Commons

Amikor a páciens ráhelyezi ujját az ablakra, módosul a fluoreszkálás mértéke, attól függően, hogy a vérében mennyi a glükóz koncentrációja.

A készülék ezt a változást észleli, és konvertálja 30 másodperc alatt vércukorértékké.

Az új készülék egyelőre tablet méretű Forrás: University of Leeds

Azon dolgozunk, hogy a vércukormérőnk számítógépes egér méretű, érintőképernyős eszközzé váljon, illetve hogy viselhető változata is legyen.

Az új készüléknél elegendő, ha a páciens a szenzorra helyezi az ujját. Forrás: University of Leeds

Utóbbit olyan diabéteszeseknek szánjuk, akik számára nélkülözhetetlen a folyamatos vércukormérés, mint amilyenek az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek vagy azok a várandósok, akiknél terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak", mondta a lézeres vércukormérőt kifejlesztő kutatócsoport vezetője, Gin José, a Leeds-i Egyetem professzora.

A fejlesztés nem áll meg

A következő lépés a készülék összekapcsolása lesz az okostelefonnal.

Így a folyamatosan mérő eszköz arra is képes lenne, hogy baj esetén riassza a pácienst vagy a mentőket. Egyszersmind a páciensnek nem kellene diabéteszes naplót vezetnie, hiszen a készülék nyomon követné a vércukorértékeit, és meghatározott alkalmakkor átküldhetné azokat a kezelőorvosnak.

A következő lépés az lesz, hogy a készüléket összekötik az okostelefonokkal Forrás: Mazda

José hozzátette, hogy

egy ilyen, érintés alapján működő mérőeszköz az egészségügy és a betegek számára hosszú távon gazdaságosabb, egyszerűbb és kényelmesebb

vizsgálatot kínál, mint az ujjbegyből vett vért eldobható tesztcsíkkal elemző vagy a folyamatos méréshez jelenleg használt, bőr alá ültetett készülékek.