Kettős kézátültetést hajtottak végre sikeresen egy gyereken

Zion, kézátültetés
Zion nem sokkal a kézátültetés után
Vágólapra másolva!
Két kézfejet ültettek át egyszerre az Egyesült Államokban egy nyolcéves kisfiúra. A fiú kezét súlyos fertőzés miatt kellett amputálni korábban.
Vágólapra másolva!

Négy évvel korábban ugyanez a műtéti csoport már végrehajtott hasonló műtétet egy felnőtt páciensen. Ez volt azonban az első gyereken végrehajtott sikeres kettős kéztranszplantáció.

„Az orvosi szempontokat mérlegelve én hoztam meg a döntést, de végső soron

– mondta a kisfiú édesanyja a TIME magazinnak. „Azt akarta csinálni, amit a többi gyerek képes végrehajtani minden különösebb nehézség nélkül.”

Zion keze az átültetés előtt Forrás: CHOP

Fertőzés miatt vesztette el a végtagjait

Évekkel ez előtt Zion ismeretlen eredetű,

súlyos fertőzést kapott, ami miatt mindkét kéz- és lábfejét amputálni kellett,

sőt nemrég veseátültetést is végrehajtottak rajta. A veseátültetéskor kapott kilökődés ellenes gyógyszerelés alkalmas jelöltté tette őt egy kettős kézátültetésre.

Alig három hónappal azután, hogy felkerült a várólistára, sikerült donort találni. A műtétet július elején végezték el a Philadelphiai Gyermekkórház (CHOP) csoportja és a Penn Medicine sebészei.

Munkában a transzplantációs csapat Forrás: CHOP

Kevés a donor

– mondta a videón a vezető sebész, L. Scott Levin, a Penn Medicine ortopédiai sebésze. „És a szervbeszerző szervezetnek ráadásul egy szörnyű időszakban kell felkeresnie a családot – egy gyerek elvesztésekor. Tehát önmagában az a tény, hogy a fiú áprilisban került fel a várólistára és három hónappal később már kézhez jutott, figyelemreméltóvá teszi a történetet.”

Hosszú, bonyolult műtét

A 10 órás műtétet 40 fős, orvosokból, ápolónőkből és plasztikai, valamint rekonstrukciós és ortopédiai sebészetben jártas szakemberekből, altatóorvosokból és radiológusokból álló csapat végezte. A csoport négy részre oszlott a nap folyamán, kettő Zion végtagjaival foglalkozott, kettő pedig a donor kezeit készítette elő.

A kézfejeket és a végtagcsonkokat először acéllemezekkel és csavarokkal illesztették össze, ezután kötötték össze az artériákat és a vénákat.

Miután sikerült elindítani a vérkeringést a kézfejekben, következett az idegek, izmok és inak átültetése.

Zion nem sokkal a kézátültetés után Forrás: CHOP

Már működnek az új végtagok

Ez a műtét egy csodás csoport több éves gyakorlásának, majd több hónapos tervező és előkészítő munkájának az eredménye”

– nyilatkozta Levin egy sajtóközleményben. „A Penn első felnőttön történt kétoldali kézátültetése 2011-ben alapot adott ahhoz, hogy alkalmazzuk a kifinomult technikát és összehangolt tervezést egy gyereknél egy ilyen összetett eljárás folyamán.”

Zion, akinek két műlába van, az elmúlt heteket az új kézfejek megszokásával töltötte.

Már képes fogni velük, és napi többszöri gondosan végzett kézterápia segít neki a funkciók javításában.

A kettős kézátültetésen átesett nyolcéves Zion Harvey részt vesz egy, a philadelphiai gyermekkórházban tartott sajtóértekezleten Forrás: MTI/AP/Matt Rourke