A fiatal apák nem élnek sokáig

apaság, egészség
Vágólapra másolva!
Azok a férfiak, akik fiatalon válnak apává, nagyobb eséllyel halnak meg középkorúan, azaz 45-50 évesen – állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A finn kutatás szerint azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik 22 évesen, vagy annál fiatalabb korban válnak apává. Ők 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel haláloznak el középkorú szülőként, mint azok, akik 25-26 évesen vállalnak gyermeket - írta a Live Science weboldala.

Nem tudják az okot

A Journal of Epidemiology & Community Health című szaklapban publikált eredmények azt sugallják, hogy

a fiatal apák rosszabb egészségi állapotban vannak, mint idősebb társaik.

Ennek okát a kutatók sem tudják, teóriák azonban vannak.

A tanulmány szerzőinek egyik lehetséges elmélete szerint a korai apaság darabjaira töri a fiatal férfiak terveit a karrierépítést illetően, emiatt aztán kénytelenek rosszabbul fizető állással beérni. Ez kihat az egészségi állapotukra is.

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Elina Einiö, aki a Helsinki Egyetem kutatója.

Szívroham és alkoholizmus

A vizsgálatban 30 500, 1940 és 1950 között született férfiról gyűjtöttek adatokat. A résztvevők mind 45 éves koruk előtt váltak apává. A kutatásba kontrollcsoportként bevonták az érintettek testvéreit is, így a tanulmány szempontjából számos torzító tényezőt sikerült kizárniuk a szakembereknek.

Forrás: pixabay.com

Az eredmények alapján a legjobb helyzetben azok az apák voltak,

akik 30 és 44 éves kor között vállaltak gyereket.

Ők 25 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg középkorúan, mint azok, akik 25-26 évesen örvendezhettek a gyermekáldásnak. A két vezető halálok a szívroham és az alkoholizmus volt.

Oksági kapcsolat

A kutatók szerint a testvérekkel történő összehasonlítás is megerősítette azt, hogy

a korai apaság és a középkorú halálozás között oksági kapcsolat áll fenn.

Az eredmények szempontjából nem számított a születési dátum, a képzettség, a lakhely és a gyerekek száma sem.

A szerzők hozzátették: egyelőre nem tisztázott, hogy a kutatás megállapításai érvényesek-e azokra az apákra, akik ma fiatalok. A különböző, modernkori stresszorok vélhetően az ő életminőségükre is hatással vannak – mondták a szakemberek.