Nincs hatékony ellenszere a másnaposságnak

másnaposság másnapos fejfájás
Woman rubbing temples
Vágólapra másolva!
Sem a kiadós étkezés, sem a vízivás nem enyhíthet a másnaposság okozta szenvedéseken – állítja egy új holland tanulmány. A szakemberek szerint csak egyetlen megoldás létezik: ne igyunk annyit.
Vágólapra másolva!

Az eredményeket egy amszterdami szakmai konferencián mutatták be. A holland és kanadai kutatók összesen 826 tanulónál vizsgálták, hogy a fiatalok milyen módon igyekeznek enyhíteni a másnaposság kellemetlen tüneteit. Ebből a célból a diákok 54 százaléka fogyasztott nehéz, zsíros ételeket, kiadós reggeliket az alkoholfogyasztást követően, több mint kétharmaduk pedig az ivászat alatt és alvás előtt a vízbevitelről is gondoskodott – írja a BBC.

Habár a vizet fogyasztók valamennyivel jobban érezték magukat azokhoz képest, akik nem gondoskodtak a folyadékbevitelről, a másnaposság súlyossága között nem volt lényeges eltérés a két csoportnál.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Amíg nem ismerjük az okokat, nem lesz ellenszer

Mivel korábbi tanulmányok szerint az emberek 25 százaléka nem szokott másnaposságot tapasztalni, így az új kutatás szerzői arra is kíváncsiak voltak, hogy létezik-e egyfajta immunitás a macskajajjal szemben.

Annak érdekében, hogy a rejtély végére járjanak, 789 másik tanulót is megkérdeztek arról, hogy a vizsgálatot megelőző hónapban mennyit ittak és ennek folytán milyen szintű másnaposságot tapasztaltak. A megoldás nagyon egyszerű volt –

azoknál nem alakult ki másnaposság, akik keveset ittak.

Ha a véralkoholszint meghaladta a 0,2 százalékot, már senki sem volt védett a kellemetlen szimptómákkal szemben.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dr Joris Verster, az Utrechti Egyetem professzora szerint a víz mindössze annyiban segíthet, hogy oltja a szomjúságot és enyhíti a száj kiszáradását, de a fejfájást és a hányingert nem mulasztja el. A tanulmány szerzője elmondta, hogy még mindig nem ismert, hogy pontosan mi okozza a másnaposságot.

– tudjuk, hogy az immunrendszernek szerepe van az állapot kialakulásában, de amíg nem találjuk meg a konkrét okokat, ellenszert sem tudunk kifejleszteni” – mondta a szakember.

Az új eredmények tehát cáfolják azt az augusztus elején megjelent ausztrál kutatást is, amely szerint a körte hatásos lenne a macskajajjal szemben.