Kiszámolták, mennyi kalóriát égetnénk el Mordorig

Andrew Lesnie, A Gyűrűk Ura
Vágólapra másolva!
Nem volt egyszerű dolga a Gyűrű szövetségének Mordorba menet: a kutatók kiszámolták, mennyi kalóriára volt szükségük, hogy végelgyengülésben ne kelljen feladniuk a küldetést, és azt is, hogy ehhez mennyi lembast, azaz tündekenyeret kellett megenniük.
Vágólapra másolva!

Fogalmunk sincsen, hogy jut eszébe valakinek kiszámolni, vajon mennyi kalóriát éget el négy hobbit, egy tünde, egy törpe és három ember Mordorba tartó útjuk során – mindenesetre most már tudjuk, mennyi tápanyagra lenne szükségünk, ha mi is szeretnénk megtenni ezt a fárasztó és hosszú utat, hogy beledobjuk az Egy Gyűrűt a Végzet Hegyébe, és arról is pontos adatunk van, mennyi lembast kellene magunkkal vinni a túléléshez.

Frodónak napi 1800 kalóriára van szüksége, hogy egészséges maradjon Forrás: InterCom

Nem gyaloggalopp az út Mordorba

Skye Rosetti és Krisho Manaharan valószínűleg elszánt Tolkien-rajongók lehetnek, ha napokat, sőt, valószínűleg heteket töltöttek el azzal, hogy meghatározzák, mennyi kalóriát éget el a Gyűrű szövetsége Mordorba tartó útja során. A Journal of Interdisciplinary Science Topics folyóiratban megjelent tanulmány szerint

egészen pontosan összesen 1780214,59 kalóriára volt szüksége

Frodónak, Samunak, Pippinnek, Trufának, Aragornnak, Boromirnek, Gandalfnak, Legolasnak és Gimlinek, hogy sikeresen eljuttassák az Egy Gyűrűt a Végzet Hegyéhez.

Más kell egy hobbitnak, mint egy tündének

Rosetti és Manaharan nem megközelítőleges becsléseket végeztek: más kalóriaigényt számoltak egy apró, ámde nagyétkű hobbitra, mint egy átlagos, ereje teljében lévő emberre. Kiderült, hogy egy hobbitnak nagyjából 1800 kalóriára van szüksége naponta, míg egy tünde elél 1400 kalórián is.

Egy tünde elél 1400 kalórián is per nap Forrás: Wikipédia

Ideális utazással számoltak

Aki nem olvasta a könyvet, vagy látta volna a filmet, most ne is olvasson tovább: a két kutató ugyanis nagyon optimistán, egy ideális és szerencsés kimenetelű utazással számolt, így nem vette számításba például Gandalf halálát Móriánál.

Lembasból szép adag kellhetett

A két kutató nem állt meg a kalóriaszámolgatásnál: azt is megállapították,

pontosan mennyi lembasra, azaz tündekenyérre van szüksége a 9 utazónak,

hogy kalóriaszükségletét kielégítse. Néhány falat lembas a menetelő utazót egy egész napra ellátja energiával (legalábbis a tündék szerint), így a folyamatos mozgást figyelembe véve egy szelet lembasnak 2638,5 kalóriát kell tartalmaznia. Ahhoz, hogy az egész szövetség jóllakjon belőle, 675 szelet tündekenyeret kellett magukkal cipelniük a vándoroknak.