Vírusok elleni univerzális gyógyszert fejlesztenek a kutatók

Így tárolhatod biztonságosan gyógyszereidet a rekkenő hőségben is gyógyszer dr. life
Vágólapra másolva!
Egy újonnan felfedezett gén, amely az influenza ellen védi a szervezetet, elvezetheti a kutatókat az első vírusok elleni „antibiotikum” kifejlesztéséhez.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy hamarosan rendelkezésre áll majd egy olyan gyógyszer, amely egyszerre képes harcolni az influenza, az ebola, a sárgaláz és más gyilkos vírusok ellen. A vírusok elleni széleskörű védelem jövőbeni ígéretei a géneket célzó gyógyszerek lehetnek, remélik a szakemberek.

Az antibiotikumok hatástalanok

Jelenleg semmilyen a baktériumok ellen hatékony antibiotikumokhoz hasonló antivirális kezelés nem létezik.

Az antibiotikumok teljesen hatástalanok a vírusok ellen.

Egy gyógyszer elég lehet sokféle vírus legyőzésére Forrás: Thinkstock

Egy új kutatás azonban azt vetíti előre, hogy öt-tíz éven belül megvalósíthatóvá válik ilyen gyógyszer előállítása.

A gyógyszer – amely meggátolja a vírusok sejtbe jutását – elkészítése Paul Kellam, a hinxtoni Wellcome Trust Sanger Intézet professzorának kutatásai nyomán került kézzelfogható közelségbe.

Géntermék az influenza ellen

A kutató felfedezett egy olyan gént, amelynek hibája különösen fogékonnyá tesz egyes embereket a súlyos influenzamegbetegedésre.

Ez az úgynevezett IFITM3 (interferon indukálta transzmembrán 3) gén olyan vegyületet állít elő, amely megakadályozza, hogy az influenzavírusok megszállják a sejteket.

Azokban, akikben a gén hibás változata fordul elő, nem termelődik elegendő mennyiség ebből a fehérjéből, és így a kórokozónak könnyebb a dolga.

Más munkák eredményei arra utalnak, hogy ugyanez a gén bizonyos védelmet nyújt a dengue-láz, a sárgaláz és az ebola ellen is.

Laboratóriumi elemzés Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Génhatás utánzása

„Ha létezik egy gén, akkor remélhetőleg van több is” – mondta Kellam a Brit Tudományos Társaság Bradfordi Egyetemen tartott ülésén.

Az IFITM3 az interferont stimuláló gének széles csoportjába tartozik, amelyből eddig mintegy 200-300-at sikerült azonosítani, tette hozzá Kellam.

Soknak létezik fajonként eltérő változata, ami egyfajta szelekciós nyomásra utal, aminek a hajtóereje vírusos fertőzések elleni küzdelem.

A végső cél a gén hatásának utánzása lehet, ami például csökkenthetné az influenza tüneteinek súlyosságát.