Közvetve emberről emberre terjedhet az Alzheimer-kór

Alzheimer
Vágólapra másolva!
Egyes orvosi beavatkozások során egyik emberről a másikra terjedhet az Alzheimer-kór oly módon, mint a Creutzfeld–Jakob-betegség - állapította meg egy kis esetszámú tanulmány, amelynek szerzői óvatosságra intenek feltevésükkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A kór átvitele elméletileg elképzelhető lehet orvosi eszközökkel és injekcióban beadott emberi növekedési hormonnal - idézte a BBC hírportálja a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

Az öregedéssel az Alzheimer kockázata nő, és nagyobb eséllyel betegedhet meg az is, akinek a családjában már előfordult a betegség, ám nem kapható el a pácienssel való érintkezés útján Forrás: Thinkstock

Nem jelenti azt, hogy fertőző

A feltevésre nyolc elhunyt páciens agyának vizsgálatával jutottak brit szakemberek, akik hangsúlyozták, eredményeik "nem bizonyító erejűek", és

nem jelentik azt, hogy az Alzheimer-kór fertőző lenne.

A demenciának ennél a fajtájánál az agysejtek elhalnak, az agy zsugorodik, működése romlik. Az öregedéssel a kór kockázata nő, és nagyobb eséllyel betegedhet meg az is, akinek a családjában már előfordult a betegség, ám nem kapható el a pácienssel való érintkezés útján.

Furcsa kutatási eredmények

A londoni University College kutatói John Collinge vezetésével akut szivacsos agysorvadásban (CJB) elhunyt betegek agyát tanulmányozták, amikor az Alzheimer-kór egyik jelét, a fehérjelerakódást találták meg a nyolcból hét esetben. Meglepődtek, mert a betegek életkora 31 és 51 év között volt, amikor meghaltak, és egyikük családjában sem fordult elő Alzheimer-kór.

Az agyban megjelennek az Alzheimer-kór nyomai (a fotón kékkel jelölik őket) Forrás: Alvin Gogineni, Genentech

Növekedési hormonnal kezelték az elhunytakat

Mind a nyolc elhunyt úgy kaphatta meg a CJB-t, hogy gyermekkorukban növekedési hormonnal kezelték őket. Ezt a kezelést Nagy-Britanniában 1985-ben megszüntették, a hormont szintetikusra cserélték, amint kiderült, hogy a CJB kockázatával jár.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében ma a brit állami kórházakban eldobható orvosi és sebészi eszközöket használnak.

Műtéti eljárások során jöhet a veszély

Collinge úgy véli, az agyban lerakódást okozó fehérjét véletlenül, orvosi és műtéti eljárások során át lehet vinni egyik páciensről a másikra, ahogyan a CJB-t elő lehet idézni prionok, vagyis "fehérjemagok" átjuttatásával, amelyek aztán az agyban növekedésnek indulnak.

Az állatkísérletek igazolták, de óvatosnak kell lennünk

Állatkísérletek is igazolták a feltevést,

mégis óvatosságra intettek a kutatók.

A nyolc elhunyt közül egyiknél sem fejlődött ki Alzheimer-kór, és nem tudni, egyáltalán megjelentek volna-e náluk a tünetek, ha sokáig élnek. Annak sincs bizonyítéka, hogy a növekedésihormon-injekciók okozták a fehérjelerakódást. Collinge szerint további kutatások szükségesek: már felvette a kapcsolatot az egészségügyi minisztériummal, hogy megtudja, maradt-e a korabeli növekedési hormonból, amelyet meg kellene vizsgálni, tartalmaz-e lerakódást okozó "amiloidmagvakat".