Immunterápiával a daganatok ellen

T-sejt, daganat
Daganatsejtet megtámadó T-sejtek (narancssárga)
Vágólapra másolva!
Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket – ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A módszer lényege, hogy megszüntetik a daganatsejteknek azt a képességét, hogy elrejtőzzenek az immunsejtek elől. Így az immunrendszer hatékonyan képes fellépni ellenük.
Vágólapra másolva!

A néhány éve zajló kutatások bizonyos betegségek esetén (melanóma, tüdőrák) kiemelkedő eredményeket hoztak, és jelenleg is zajlanak a más daganatokat (tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák) érintő ígéretes kutatások – számolt be dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, aki szerint végső cél, hogy rutinná váljon az immunonkológiai kezelés, olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Az immunterápia lényege

Az immunterápia alapja az a felismerés, miszerint

minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de normál esetben az immunrendszer képes arra, hogy felismerje és elpusztítsa azokat.

Amikor a daganatsejtek képesek „elrejtőzni” az immunrendszer elől, aktiválódik a betegség. Ilyenkor a tumorsejtek „gátló receptorok” beiktatásával gátolják a szervezet immunválaszát.

Dr. Dank Magdolna Forrás: Zsolt Szigetvary/Semmelweis Egyetem

– magyarázta dr. Dank Magdolna.

Hosszú távú túlélés

A daganat eltűnhet vagy megmaradhat, de a beteg immunrendszerének folyamatos ellenőrzése alatt tartható, ily módon jelentősen meghosszabbítható a túlélés. Az eddigi eredmények szerint az immunterápia más gyógymódokkal kombinálható, így a hatás fokozható.

Az érintetteknek a szakember azt tanácsolja, keressenek fel egy onkológiai centrumot,

ott ugyanis meg tudják mondani, milyen betegségek előfordulása esetén hogyan lehet hozzájutni a terápiához.

Nem minden daganattípus kezelésére alkalmas

Dank Magdolna kiemelte ugyanakkor, hogy

nem minden daganatos, pl. melanómás beteg lesz alkalmas immunonkológiai kezelésre, ehhez különböző kritériumoknak kell megfelelni.

Ám ha egy beteg lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen egy immunonkológiai gyógyszervizsgálatban, azt lehet vállalni, ha az onkológus javasolja.

Daganatsejtet megtámadó T-sejtek (narancssárga) Forrás: Semmelweis Egyetem

Teljesen más koncepció

A docens szerint a daganatgyógyászatban korábban alkalmazott eljárások, melyek a tumorsejtek elpusztítására fókuszáltak (a kemoterápia, a sugárterápia, a sebészeti beavatkozások és a különféle gyógyszeres célzott terápiák) fontos mérföldkövei voltak a gyógyításnak, de sok esetben nem eredményeztek teljes gyógyulást.

Az immunonkológia viszont teljesen más koncepción alapul.

Az immunrendszer aktiválásával, a szervezet gyakorlatilag magát gyógyítja.

Paradigmaváltás az onkológiai ellátásban

A módszer alkalmazásához csapatmunka kell, ahol az érintett szakorvosnak, az onkológusnak, a radiológusnak, a képalkotó szakembernek és a patológusnak is nagyon összehangoltan kell dolgoznia.

Ez a hagyományostól eltérő gyógymód más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól is,

paradigmaváltást hozhat a következő tíz évben az onkológiai ellátásban, és a kezelések közel 60 százaléka ezen alapul majd.

Ez az arány jelenleg kevesebb, mint 3 százalék.